Bitkilerde Kalsiyum Noksanlığı ve Kalsiyum Fazlalığı

Bitkilerde Kalsiyum Noksanlığı

Toprak Ph'sı çok düşük olmadıkça bitkiler için yeterli kalsiyum toprakta bulunmamaktadır. Ancak aşırı Azot-Fosfor-Potasyum (N-P-K)'lı gübre tüketimine bağlı olarak üründe artış kalsiyum ihtiyacını artırmaktadır. Artan miktarda azotlu gübre kullanımına bağlı olarak toprakların asitleşmesi sonucu kalsiyum absorbe etme potansiyeli zayıflamaktadır.

Kalsiyum noksanlığının belirtileri ilk önce genç yapraklarda veya büyüme uçlarında ortaya çıkmaktadır. Noksanlık durumunda büyümede gerileme meydana gelmekte ve bitki çalımsı bir hal almaktadır. Genç yapraklar küçülmekte, yaprak uçları ve kenarları yukarı doğru kıvrılmakta, yaprak kenarlarında klorozlu benekler ve nekrotik lekeler belirmektedir.

Bitkilerde Kalsiyum Noksanlığının Nedenleri
  1. Aşırı azotlu (N) özellikle (NH4) amonyumlu gübreleme
  2. Toprakta aşırı tuzluluk
  3. Bor ve potasyum fazlalığı
  4. Yüksek sıcaklık ve nispi nem
  5. Düzensiz sulama ve uzun süreli kuraklık periyotları
  6. Drenajın kötü olmasına bağlı olarak toprağın ıslak olması
  7. Bitkilerin hızlı büyümesi
Acı benek meyvelerde sık rastlanan bir fizyolojik kalsiyum noksanlığıdır. Yeterli düzeyde kalsiyum bulunmaması durumunda meyveler zamanından önce olgunlaşır. Dokuları gevşek olan bu meyvelerin depo ömrü az olur. Kalsiyum noksan topraklarda nodül oluşturan bakteri miktarı azdır. Bu nedenle baklagillerle gerçekleştirilen azot fiksasyonu olumsuz etkilenir.

Bitkilerde Kalsiyum Fazlalığı

Pratikte fazlalığı rastlanmaz. Fakat aşırı miktarda kullanılan kalsiyum tuzlarının (CI) veya (SO4²) iyonları birtakım zararlanmalara neden olur. Toprakta aşırı miktarda bulunan bor, magnezyum, çinko gibi kalsiyum alımını azaltarak kloroza sebep olur.