Kompoze Gübreler




N-P-K makro besin elementlerinin en az ikisini, bazı durumlarda üçünü bir arada içeren hatta ilave olarak mikro besin elementlerini de içeren kimyasal gübrelerdir. (MAP-DAP-Potasyum Nitrat bu gruba girer)

Fide dikiminden sonra bitkinin azot ve fosfor ihtiyacını karşılamak amacıyla (20-20-0) kullanılır. Bu dönemde bitkinin potasyum ihtiyacı yoktur. Bu gübrenin içinde aynı zamanda kükürt vardır. Azot kaynağı amonyum sülfattır. Kükürt Ph'ı düşürür. Alkali topraklarda kullanılır.


(15-15-15)
Bütün dönemlerde kullanılmakla beraber fide çiçeklenmeye başladıktan sonra meyve oluşuncaya kadar kullanılması tercih edilir. Dengeli bir gübre olduğu için analiz yapılmamış topraklarda her türlü ihtiyacı karşılamak için kullanılır.

(8-24-8)
Şeker pancarı gübresi olarak bilinir. Fosfor ihtiyacını karşılar. Pancarın fosfor ihtiyacı yüksektir. Çiçekçilik ve şeker pancarında tercih edilir. Karanfil, gül gibi çiçeklerde kullanılır. Kavun, karpuz, kabak ve hıyarda iyi netice verir. Kök gelişimini sağlar. Çiçeklenme gelişiminde yardımcı olur. Çiçekçilikte kök ve çiçek döneminde kullanılırken şeker pancarında kök gelişiminde kullanılır.

(26-13-0)
Pamuk gübresi olarak bilinir. Azot miktarı yüksektir. Azotun yeşil aksam üzerinde etkisi çoktur. Pamukta bitkinin çabuk gelişmesini sağlar.

(25-5-10)
Çay gübresi olarak bilinir. Azot oranı yüksek, yeşil aksamının gelişmesini sağlar. (çayda sürgün uçlarının gelişmesini sağlar)

Kompoze Gübrelerin Yararları Nelerdir?
  1. Dengeli gübrelemeye müsaittir.
  2. Birden fazla besin elementi bir arada verilir.
  3. Birden fazla besin elementini bir arada verdiğimiz için işçilik maliyetinden tasarruf sağlanır.