Tanımlar

Tohum Nedir?
Bitkilerde döllenme sonunda yumurtacıktan oluşan ve yeni bir bitki oluşmasını sağlayan taneye tohum denir. 
Tohum Kabuğu Nedir?
 Embriyoyu dış koşullardan koruyan yapıya ise tohum kabuğu denir.
Ortodoks Tohum Nedir?
Depo ömrü (1 ila 5 yıl) uzun olan tohumlardır.
Rekalsitrant Tohum Nedir?
Depo ömrü kısa olan tohumlardır. Tohum kuruduğu zaman zarar görürler. Kahve ve kakao tohumları

 Perlit Nedir?
Perlit, doğal olarak oluşan silis esaslı volkanik kayaçlara verilen bir isimdir. Su tutma özelliğine sahiptir. İçinde oksijen vardır ancak besin maddesi yoktur. Tarımda ve inşaat sektöründe kullanılmaktadır. Hafif yapılı olması, drenaj ve havalandırmasının iyi olması, bol gözenekli olması ve bitki besin maddelerini bünyesinde tutabilme özelliğinin olması nedeniyle tarımsal üretim faaliyetlerinde kullanılmaktadır. Tarımsal faaliyetlerde; köklendirme ortamı olarak, çimlendirme ve fide yetiştirme ortamı olarak, topraksız tarımda ve üretim sonrasında yalıtım özelliğinden dolayı depolama ve saklama binalarının izolasyonunda ve hafifliğinden ve yine yalıtım özelliğinden dolayı taşımada, paketlenme, çok yıllık süs bitkilerinin saklanmasında başarı ile kullanılmaktadır.

Torf Nedir?
Genellikle çok yağış alan ve nemli bölgelerdeki bataklık, sazlık gibi ortamlarda yetişen bitkilerin, kısmen hayvansal artıkların yüzyıllarca su altına çökerek birikmesi ve su altında hava ile teması kesilmiş olarak çürümesi sonucunda oluşan %100 doğal bir malzemedir Torf, turba ve peat olarak adlandırılır.
Torf’ un ÖzellikleriNelerdir?
  • Torf %100 doğal bir malzemedir.
  • Hacim ağırlığı düşük, su tutma kapasitesi yüksektir.
  • Türkiye’de çıkarılan torfların Ph’sı 5-7 arasında değişiklik gösterir.
  • Su ve besin maddelerinin bitkiye düzenli bir şekilde verilmesini sağlar.
  • Rengi genellikle sarı, kahverengi ve siyahtır.
  • Bitki kök gelişimini artırmaktadır.
  • Toprağın uzun süre nemli kalmasını ve gevşemesini sağlar.
  • Toprağın uzun süreli nemli kalmasını ve gevşemesini sağlar.
  • Bitki besin maddelerinin toprakta yıkanarak kaybolmasını önler.
  • Organik madde miktarı yüksek olup suda çözünebilme özelliğine sahiptir.
Peridermis (Mantar Doku) Nedir?
Yaşlanan ve kalınlaşan bitkilerde epidermisin yerini alan mantar dokuya periderm denir. Ağacın kabuk kısmıdır. Birçok gövde ve köklerde ikinci büyüme ile epidermisin yerini alan dokudur. Dış örtü dokusu çok yıllık bitkilerde özellikle uzun ömürlü odunsularda (ağaçlar) görevlerine tam devam edemeyen epidermis yerine sekonder büyüme ve kalınlaşmaya paralel olarak epidermis dokusunun ölmesi ve parçalanması ile periderm oluşur.
Perisderm : Tohum kabuğunun altında kalan ince bir zardır.

İntegüment Nedir?
Gömlek, kabuk, zar, deri anlamlarına gelmektedir. Bir hayvan ya da bitkinin vücudunu, meyvenin, tohumun üzerini örten en dış örtü. Omurgasız hayvanlarda silindir biçiminde hücrelerden oluşmuş epidermisten, memelilerde keratinli çok tabakalı yassı epitel kapsayan epidermis ile bağ dokusunca zengin dermiş tabakalarından oluşur.
Omurgasız hayvanlarda silindir biçiminde hücrelerden oluşmuş epidermisten, memelilerde keratinli çok tabakalı yassı epitel kapsayan epidermisle bağ dokusunca zengin dermis tabakasından oluşur. Canlıların vücudunu örten en dış örtüdür.
 Embriyo Nedir?
Çok hücreli diploid ökaryotlarda, yumurtadan meydana gelen dişi yumurtasının erkek spermiyle döllenmesiyle oluşan yedi günlük genç organizmaya embriyo denilmektedir.  Yumurtanın döllenmesiyle başlayıp fetal döneme kadar devam eden gelişme aşamasındaki yavruya embriyo denir. Embriyo döllenme ile oluşur.

Döllenme Nedir?
Döllenme dişi üreme hücresi (dişi gamet) ile erkek üreme hücresi (erkek gamet) birleşmesi olayıdır.

Zigot Nedir?
Erkek ve dişi üreme hücrelerinin (gemetlerin) birleşmesi ile oluşan döllenmiş yumurtaya zigot denir.

Endosperm Nedir?
Kapalı tohumlu bitkilerde tozlaşmadan sonra oluşan ve bitkinin kökleri oluşana kadar geçen süreçte bitkiye besin kaynaklığı yapan yapıya endosperm denir. (3 kromozomlu besi doku) Endosperm besin depolar, tohum çimlenip kotiledon yapraklar çıkana kadar embriyoyu besler. Bazı durumlarda ise endosperm embriyoyu besleyemez ve embriyo gelişiminin başında dumura uğrar. Bu duruma Somatoplastik denir.
Radikula Nedir?
Bitki embriyosunda bulunan ve kökü meydana getiren yapıya radikula denir.

Bitki embriyosunda kotiledonun altındaki gövde bölgesi; kök ile gövde arasındaki dokuları veren yapıya hipokotil denir.

Çiçekli bitkilerde, çiçeğin en dış bölümünü oluşturur. Genellikle yeşil renklidir. Çiçeği dış etkenlerden korur. Çift çenekli bitkilerde (örn. Gül) bulunur.

 Tohumlu bitkilerin tohumlarının içinde bulunan ve bitkinin ilk çıkan yapraklarıdır. Tohum çimlenmeye başladığında çıkar ve fotosentezi gerçekleştirir. Tek çenekli bitkilerde 1 kotiledon (örnek:pırasa), çift çenekli bitkilerde 2 kotiledon (örnek:domates, kavun) bulunur.

Bitkilerde büyüme ve gelişme gibi faaliyetlerin durması ya da gerilemesine neden olan bir olaydır.

Yüksek sıcaklıktan dolayı tohumun dinlenmeye girmesidir.
StolonNedir?
Toprak yüzeyinde uzanan ve boğumlardan köklenerek yeni bitkiler veren sürünücü gövdedir.
PeriantNedir?
Çiçekli bitkilerde çanak ve taç yaprakların tamamına verilen isimdir.
CormNedir?
azı bitki saplarının alt kısmında bulunan soğanımsı kısımlardır.
RizomNedir?
Kısmen veya tamamen toprak altında gelişen ve üst kısmında sürgün, alt kısmında kök oluşturan yatay, genellikle kalınlaşmış köke benzeyen toprak altı gövdesidir.
KralenNedir?
Kralen, ana yumru ile yeni oluşan yavru yumru arasındaki stolonlardan oluşur.