Azotun Bitki Gelişmesi Üzerine Etkileri

1- Azotun Bitkilerin Karbonhidrat İçerikleri Üzerine Etkisi

 Gelişme ortamına uygulanan azot miktarındaki artışa bağlı olarak bitkilerde karbonhidrat içeriği azalır. Yani karbonhidrat/azot dengesi bozulur. Gereğinden fazla azot bitkilerde şeker sentezini olumsuz etkiler.

2- Azotun Bitki Suyu Üzerine Etkisi (Succulence)

 Azotun protoplazma miktarını artırması ve protoplazmanın da su içeriğinin yüksek olması nedeniyle azot dolaylı olarak bitki suyu üzerine olumlu etki yapar. Azotlu gübre lif bitkilerinde ürün miktarını artırırken, yüzde lif oranının düşmesine yol açar. Fazla azot lif bitkilerinde uzunluk, çap, kırılmaya karşı direncin azalması gibi lif niteliğini olumsuz etkiler.

3- Azotun Kök Büyümesi ve Tepe/Kök Oranı Üzerine Etkisi

 Toprağa uygulanan azot miktarı ile ilgili olarak bitkinin tepe büyümesi kök büyümesine göre daha fazladır. Yeterli düzeyde azot bulunmayan ortamda bitkinin kökleri uzun, ince ve az dallanmış olmasına karşın, azotun yeterli olması durumunda kökler kısa kalın ve iyi dallanmış bir gelişme gösterir.
Genellikle yarayışlı azot yönünden yoksul olan ortamda yetiştirilen bitkilerde kök sistemi göreceli olarak daha iyi büyümekte ve toprak üstü organlarda büyüme göreceli olarak az olmaktadır.
Bitkiye yarayışlı azotun fazla bulunduğu ortamda ise kökün göreceli olarak daha az büyümesine karşın bitkinin toprak üstü organları daha fazla büyümektedir.
Azot yönünden yoksul topraklara azotun uygulanması sonucunda köke göre toprak üstü organlar daha fazla büyümektedir. Fakat belli bir düzeyden sonra kök ve toprak üstü organların büyümesi gerilemektedir.

4- Azotun Tane ve Meyve Verimi Üzerine Etkisi

 Azot düzeyi yüksek olan ortamlarda yetişen bitkilerde vejetatif gelişmenin fazla olmasının sonucu olarak azot tane ve meyve verimini olumsuz yönde etkiler. Azotun az olması da tane ve meyve verimini olumsuz yönde etkiler.

5- Azotun Bitkilerde Yatma Üzerine Etkisi

 Ortamda gerekenden fazla azot bulunması bitkilerin yatmasına yol açar. Bu durum azotun sap, dal, yaprak gibi vejetatif organların fazlaca gelişmesi ile ilgilidir. Fazla azot bitkilerde kırılmaya karşı direnci azaltır. Yatma tahıllarda önemli bir sorundur. Tahıllarda yatmayı önlemek için;
  1. Yatmaya dayanıklı çeşitler geliştirmek
  2. Hormon ve benzeri kimyasal maddeler uygulamak suretiyle vejetatif gelişmeyi önlemek
  3. Azotlu gübreleri yeterli düzeyde ve olabildiği kadar geç kullanmak gerekmektedir.
6- Azotun Hasat Zamanı Üzerine Etkisi

 Azotun ortamda gereğinden fazla bulunması, hasat zamanının gecikmesine neden olur. Hasat ın gecikmesi ise yağışların erken başlaması ve ilk donun erken görüldüğü yerlerde önemlidir. Ayrıca pazarlama ve ürün kalitesi yönünden de önemlidir. Tarla bitkilerinde hasat zamanı ile meyvelerin olgunlaşma zamanı üzerine azotun etkisi değerlendirilirken;
  1. Toprağın azot durumu
  2. Toprağa uygulanacak azot miktarı
  3. Azotun toprağa uygulanma zamanı
  4. Bitkinin özelliği dikkate alınmalıdır.
7- Azotun Bitkilerin Hastalıklara Karşı Dayanıklılığı Üzerine Etkisi

Ortamda azotun gereğinden fazla olması bitkilerde mantarı hastalıkların gelişmesine neden olmaktadır. Örneğin arpada kahverengi pas hastalığı
Azot fazlalığı taze, yeşil ve genç bitki dokularında patojenlere karşı dayanıklılığına artmasına, parazitlere karşı dayanıklılığın azalmasına neden olmaktadır.
Bitkilerin özellikle aşırı azottan dolayı hücrelerinin genişlemesi gibi stres koşulları bitkileri hastalandırır.