Biber Kök Boğazı Yanıklığı yada Çürüklüğü

Biber Kök Boğazı Yanıklığının Etmeni : Phytophthora Capsici

Biber Kök Boğazı Yanıklığının Belirtileri : Bitkinin kök boğazı kısmında yüzük şeklinde bir halka meydana gelir. Daha sonra sertleşme, odunlaşma ve çökme olur. İletim demetlerinde tahribat yapar. Fide döneminde Çökerten şeklinde belirti verir. Gelişmenin ilerleyen (meyve, çiçek) dönemlerinde halka şeklinde deformasyon ve solgunluk şeklinde kendini gösterir. Solgunluğa bağlı olarak çiçek dökülmesi görülür. Su hareketi ile yayılımı etkilidir. Kök boğazından su ile temas eden bitkilerde daha sık görülür. Damla sulama kullanılır yada karık usulü dikilerek karık sırtlarına dikim yapılır.
Meyvede koyu suda ıslanmış gibi lekeler meydana gelir. Yayılması hızlıdır. Tohumlar fungus tarafından pörsütülerek buruşturulur. Biberde kök, gövde, yaprak ve meyveyi hastalandırır. Sıra üzerinde dairemsi olarak görülür (sulamaya bağlı olarak). Gövdenin kök boğazında iç kısımlarda meydana gelir. Yaprak önce küçük koyu yeşil olur, sonra lekeler birleşir ve haşlanmış gibi görünür.
Phytohopthora Capsici : Biber, domates, kavun, karpuz, kabak, hıyar gibi bir çok sebzede çeşitli (kök, gövde, yaprak ve meyvede) olumsuzluklara neden olur. Sebebi aşırı toprak nemidir.

Biber Kök Boğazı Yanıklığı ile Kültürel Mücadele :
  1. Dayanıklı bitki elde edilmeli,
  2. Hastalıktan arı, drenajı iyi toprak seçilmeli,
  3. Bitkiler su stresinde bırakılmamalı,
  4. En az üç yıl rotasyon uygulanmalı,
  5. Aşırı sulamadan kaçınılmalı,
  6. Damla sulama yapılmalı,
  7. Hastalık etmeni ortaya çıkınca topraklarda daha dikkatli çalışılmalı,
  8. Lokal durumlarda lokal ilaçlama yapılmalı,
  9. Alet ve ekipmanlar dezenfekte edilmelidir.
Biber Kök Boğazı Çürüklüğü ile Kimyasal Mücadele : Toprak dezenfeksiyonu (metil bromid, Formaldehit, Vapam), Captan, Maneb, Captan+PCNB, Maneb+Bakıoksiklorür, Bakır Oksiklorür, Bordo Bulamacı, Mancozeb, Propineb, Thiram.