Bitkilerde Potasyum Noksanlığı ve Potasyum Fazlalığı

Potasyumun hasat zamanını öne çekme, olgunlaşma ve ürün kalitesini artırma gibi faydaları vardır. Potasyum noksanlığı meyve tutumu zamanında daha fazla görülür. Potasyum noksanlığının en önemli belirtisi yaprak kenarlarında ve sürgün uçlarında başlayıp içe doğru kıvrılma meydana gelmesidir.

Potasyum Noksanlığında
  1. Potasyum noksanlığı genellikle katyon değişim katsayısı düşük asit topraklarda görülür.
  2. Organik madde içeriği yüksek olan topraklarda yüksek oranda görülür.
  3. Toprak neminin azlığı çözünürlüğü azaltacağından noksanlığın görülmesine neden olur.
  4. Antagonisttik etki (kalsuyum-potasyum ve amonuyum-potasyum) birinin varlığı diğerinin alımını engeller.
  5. Topraktaki kalsiyum magnezyum oranı önem taşır. (K-mg  2/1-5/1) toprakta bulunan potasyumun %50' sini kadardır, toprakta bulunan magnezyumun %20'si kadardır.
  6. Fakir topraklarda bitki türüne göre farklı oranlarda noksanlık görülür.
  7. Enzim reaksiyonları üzerine katalizör etkisi (potasyum noksanlığında bitkilerdeki enzim aktivitelerinde azalma görülür).
  8. Noksanlık büyüme başlangıcında çok, daha sonra az görülür.
  9. Potasyum noksanlığında boğum aralarında daralma ve rozetleşme meydana gelir.
  10. Yapraklarda klorofil miktarı artacağından yaprak rengi koyulaşmakta ve mavimsi yeşil bir renk almaktadır.
  11. Büyümede gerileme meydana gelir, yaprak kenarlarında kıvrılma yaşlı yapraklarda önceden meydana gelir, zararlanma yaprak uçlarında başlar.
  12. İlerleyen dönemlerde yaprak üzerinde beyaz, sarı, kahverengi lekelenmeler olur.
  13. Hıyarda meyve ucunda daralma, domateste yaprak koyu yeşil renk alır.
  14. Bitkilerde turgor basıncı düşer, bitkiler gevşek dokulu bir yapı kazanır, raf ömrü azalır.
Potasyum Fazlalığı

Potasyum fazlalığı (Mg, Ca, B, Zn, Mn) noksanlığına sebep olur. Meyve kalitesini olumsuz etkiler, elmalarda acı benek görülür, ürünün raf ömrünü kısaltır.