1- Potasyum Noksanlığının Kök Gelişimi ve Büyümeye Üzerine Etkisi
Potasyum noksanlığında kök gelişimi daha az, cılız ve yüzeysel kök görülür. Potasyum noksanlığı görülen bitkilerde çoğunlukla azot yüksek, karbonhidrat düşük düzeydedir. Bunun sonucu olarak kökün gelişmesi ve büyümesi olumsuz etkilenir.
2- Potasyum Noksanlığının Soğuğa Dayanıklılığa Karşı Etkisi
Potasyum noksanlığı gösteren bitkiler stres koşullarına dayanıksız olurlar. Soğuk ta bir stres koşulu olduğu için olumsuz etkilenir.
3- Bitkilerde Yatma Üzerine Potasyumun Etkisi
Ortamda potasyumun az olması karbonhidrat oranını azaltır, azot miktarını artırır. Bu da bitki de yatmaya neden olur. Sapın gelişmesi karbonhidrat oranı ile yakından ilgilidir.
4- Potasyumun Hasat Zamanına Etkisi
Potasyum noksanlığı hasat zamanını geciktirir. Çünkü potasyum olgunlaştırmayı teşvik edici olarak kullanılır. Eğer noksanlık varsa olgunlaşma gecikir.
5- Azotun Etkinliği Üzerine Potasyumun Etkisi
Azotun daha fazla faydalı olabilmesi için potasyuma ihtiyaç vardır. Potasyum azotun etkinliği üzerine önemli etkiye sahiptir. Azottan daha fazla faydalanmak için potasyumun etkinliğini artırmalıyız fakat sınırsız değildir. Sürekli artırırsak potasyumun toksik etkisi ortaya çıkar. (Azotun etkinliğini artırmak için potasyum miktarını (oranını) artırmalıyız.
6- Hastalıklara Karşı Dayanıklılığa Karşı Potasyumun Etkisi
Bitkilerin hastalık ve zararlılara karşı direnç kazanmasında önemli bir etkiye sahiptir. Direnci artırır.