Bakteriyel Gövde Öz Çürüklüğü

Etmeni : Pseudomanas Corrugata
Bakteriyel Gövde Öz Çürüklüğünün Belirtisi : Gövdenin iç kısmında iletim demetlerinde bir tahribat, gövde üzerinde değişik büyüklükte ve sayıda tümör benzeri şişkinlikler olur. Gövdeden uzunlamasına kesit alındığında merdiven basamağı gibi çökmeler, boşluklar görülür. Gövde üzerinde lekeler iletim demetlerini zarara uğratır. Hastalık ilerledikçe öz kahverengileşir. Gövdede oluşan şişkinlikler birleşerek yarılma ve çatlamalara yol açar. Daha sonra bu yarıklarda yüksek nemden dolayı çok sayıda adventif kökler oluşur. Gövde içinde oluşan çukurlar yaprak sapının gövdeye birleştiği yerlerde görülebilir. Gövde içinde koyu kahverengi lekeler oluşur. Bu hastalık gövdenin kortikal dokularına ve öze zarar verir. Yaprakta ve kabuk dışında esmerleşme görülür.
Yapraklar küçülür, sararır ve solar. Dışarıdan bakıldığında bitkinin üstü kalın, ortası ince ve altı yine kalın şekilde görülür. İletim demetlerinin kenarında kararma ve sararmalar görülür. Özün büyük bir kısmında boşalma yani çukurluklar oluşur. Gövdenin üst kısmında aşırı solgunluk, yapraklarda kloroz ve kurumalar olur. Kısaca :
  • Gövdenin iç kısmında iletim demetlerinde bir tahribat meydana gelir.
  • Daha çok ısıtılmayan ve ısıtması yetersiz seralarda görülür.
  • Gövdenin iç kısmında bozulma, sararma, boşluklar, çürümeler ve koyu kahverengi lekelenme meydana gelir.
  • yaprak çürümesi, kabukta kararma, koyulaşma, yarılma ve gövdede çürüme meydana gelir.
  • Kalın gövdeli bitkilerde daha fazla görülür, hastalığın küçük gövdeye göre yayılma ve ilerlemesi daha rahattır. Bu da tahribattan dolayı daha fazla görülmesine ve yayılmasına neden olur. Gövde üzerinde meydana gelen değişik büyüklük ve sayıda tümör benzeri şişkinlikler olur.
  • Dışarıdan bakıldığında gövde üzerinde içe çökme, koyulaşma, siyahlaşma olur daha sonra şişen bölgelerde çatlaklar olur.
  • Nemli ortamlarda adventif kökler oluşur.
  • Gövde içinde siyaha yakın koyu kahverengi, öz kısmında çürüme, çukurluk ve boşluklar oluşur.  İletim demetlerinde çürüme bağlantının kopması sonucunda bitkinin üst kısımlarında gelişmeyi gerileterek durdurur.
  • Yapraklarda gözle görülebilir bir kloroz ve solgunluk ilerleyen aşamalarda kurumalar olur.
  • Hastalığı ortadan kaldırmanın en kolay yolu ısıtmadır. Çünkü hastalığın çıkış nedeni ısıtması yetersiz yada önce ısıtılıp sonra ısıtılmayan seralarda görülür. Yayılmasında ise soğuk hava etkilidir. Sera yetiştiriciliğinde bitkinin çok kuvvetli gelişme, aşırı nem ve nemin atılması için havalandırma yapılmaması, düşük gece sıcaklığı bitki üzerinde su damlalarının bulunması, sürekli bulutlu ve kapalı günlerin yaşanması, yüksek azot ve potasyum noksanlığı hastalığa neden olur.
Bakteriyel Gövde Öz Çürüklüğü ile Mücadele Yöntemleri :

Kültürel Önlemler :
  1. Havalandırma yapılmalıdır.
  2. Yanlış ve aşırı gübreleme yapılmamalıdır.
  3. Bitkinin dengeli beslenmesi sağlanmalıdır.
  4. Toprakta yada besin elementinde potasyum düzeyi arttırılmalıdır.
  5. Bitkinin aşırı kuvvetlenmesi önlenmelidir.
  6. Azot düzeyi azaltılmalıdır.
  7. Kalsiyum bir miktar arttırılmalıdır.
  8. Hastalıklı bitkiler uzaklaştırılmalıdır.
  9. Isıtma sağlanmalı ve yüksek nem düşürülmelidir.
Kimyasal Mücadele : Mücadelesi zordur. Çok etkili olmasa da bakırlı preperatlar kullanılmalıdır.