Lahana Kelebeği

Lahana Kelebeğinin Sistematikteki Yeri

Takım    : Lepidoptera
Familya : Pieridae
Tür         : Pieris Brassicae L. (Lahana Kelebeği)

Lahana Kelebeğinin Tanınması:

Vücut uzunluğu 20 mm, kanat açıklığı 50-60 mm'dir. Kanat rengi beyazdır. Erkeklerin kanatlarında siyah lekeler bulunur. Dişilerde ise bunlara ek olarak 3 siyah leke daha bulunur. Erginlerin vücut rengi yeşilimsi gri'dir. Yumurta rengi soluk sarı olup uzunca ve oval yapıdadır. Larvalar yeşilimsi gri renktedir. Baş siyah ve olgun larvalar 40 mm'dir. Pupa 20-24 mm sarımsı kahverengidir ve üzerinde siyah lekeler vardır.

Lahana Kelebeğinin Biyolojisi ve Zararları:

Kışı pupa döneminde geçirirler. Erginler bölgenin iklim koşullarına göre değişik zamanlarda ortaya çıkarlar. Uçma yetenekleri gayet iyidir ve yüksek popülasyonlara ulaşıp göç edebilirler. Koku nedeniyle lahana ve karnabahar tarlalarını uzaktan rahatça algıladıkları bilinir. Erginler çiçek polenleriyle beslenirler, yumurtalarını rüzgardan korunaklı yerlere bırakırlar. Lahana tarlalarında zararı sıcak ve rüzgardan korunduğu için fazla olur. Yağmurların erginler üzerindeki etkisi yüksektir. 1-2 günlük yağmur zararı önemli ölçüde azaltır.
Ömürleri 25 gün kadar olan dişiler pupadan çıktıktan 3 gün sonra yumurta koymaya başlar. Yumurtalar parlak sarı renklidir. Düzineler halinde yumurtaları konukçu bitkinin yaprağının altına bırakırlar. Ortalama olarak bir dişi 600 yumurta bırakır. 8-14 gün sonra yumurtadan larvalar çıkar. Larvalar önce toplu halde daha sonra birbirinden ayrılarak yaşarlar. Popülasyonun yoğun olduğu dönemlerde yaprak sapı ve yaprak damarları dışında bitkinin her tarafını yerler. Sonbaharda olgun larvalar duvar, çit, ağaç gövdesi gibi saklı yerlerde pupa olur ve bu dönemde kışı geçirirler. Bütün lahana çeşitleri ve şalgam lahana kelebeğinin konukçusudur.

Lahana Kelebeğinin Mücadelesi:

Kültürel Mücadele (Mekaniksel): Küçük alanlarda elle toplama en etkili yoldur. Küçük alanlarda 2 haftada bir tekrarlanır.
Biyolojik Mücadele: Nemin yüksek olduğu yerlerde larvaların bir kısmı pupa dönemine ulaşmadan funguslar tarafından yok edilir. Açıkta pupa olanların bir kısmı kuşlar tarafından yenir. En önemlisi larva paraziti olan Apanteles adlı arıcık larvaların yağ dokusuna yumurtalarını bırakır. Yumurta larva içinde açılır ve burada yağ dokusu ile beslenir. Larvanın derisini yırtıp dışarıya çıkarak zarar verir. Bacillus Thuringiensis: ilaçlama ile püskürtülür larva parazoitidir.
Kimyasal Mücadele: Dichlaruos, Carbaryl, Diazinon, Malathion.