Yalancı Mildiyö Hastalığı

Yalancı Mildiyö Hastalığının Etmeni : Psudoperonospora Cubensis
Konukçuları : Hıyar, kavun, kabak
Yalancı Mildiyö Hastalığının Belirtileri : Başlangıçta yaprakta mozaik şeklinde bir lekelenme olur. Açık yeşil alanlar, damarlar sarı köşeli lekeler haline dönüşür. Nemli havalarda pembemsi bir fungal örtü olur. Yaprak üstü lokallerle kaplandığı için kurur ve dökülür. Hıyar yapraklarında damarlarla sınırlanmış gruplar halinde kare kare mozaik lekeler görülür. Ön taraftan bakıldığında sarı, alt taraftan bakıldığında kesin sınırlı, köşeli donuk renkli lekeler görülür. Sonra yapraklar kurur, kahverengileşir ve dökülür.
Kavunda lekeler dağınıktır. Hıyarda ise bu lekeler kenarlarda veya orta kısımda (değişik yerlerde) lekeler toplanır. Yani yaprağın kenarlarında sınırlı olabileceği gibi, yaprakta dağınık ta olabilir.

İlk Bulaşma : Cospor ve Sporoingumlardan hareketli zoosporlar oluşur ve bunlar su filmi içinde yüzerek ilk enfeksiyonları yaparlar.

Gelişme ve İkincil Yayılma :Yeni oluşan sporongium ve zoosporlarla olur. %90 -100 nem hastalığın ortaya çıkmasında etkilidir.

Kışlama : Cospor ve sporangiumlar şeklinde toprak, tohum ve konukçularda yıldan yıla taşınır. 37°C' de mantar (1) bir gün yaşar.

Yalancı Mildiyö Hastalığı ile Mücadele Yöntemleri:

Kültürel Önlemler :
  1. Hastalıklı bitki artıkları uzaklaştırılmalıdır.
  2. Sık ekim yapılmamalıdır.
  3. İyi bir havalandırma Sağlanmalıdır.
  4. Yabancı otlar yok edilmelidir.
  5. Nemin düşürülmesi sağlanmalıdır.
Kimyasal Mücadele :
  1. Propineb, Maneb, Mancazeb, kullanılabilir.
  2. Toprak dezenfekte edilmeli, (Solarizasyon, Metil-bromid gibi)
  3. İlk hastalık belirtileri görüldüğünde 8 gün ara ile Methyl, Zineb, Mancazeb etkili maddeli fungusitlerle ilaçlama yapılmalıdır.