Meyve Çatlaması

Konukçusu : Domates
Meyve Çatlaması Hastalığının Belirtisi : Domates meyvelerinin sap etrafında enlemesine ve aşağı doğru boylamasına çatlaklar görülür. Bu çatlaklar meyvenin su kaybını ve hastalık riskini arttırır. Bu çatlaklardan saprofit mantarlar girerek meyvede çürümeye neden olurlar.

Meyve Çatlamasının Nedenleri :
  1. Meyve İçi Büyümesine Meyve Kabuğunun Ayak Uyduramaması (Meyve Çeşidinin Genetik Yapısı) : İri meyveler çatlamaya daha yatkındır. İnce kabuklu meyvelerde kalın kabuklulara göre çatlamaya daha hassastır. Zayıf gelişen ve az yapraklı olan çeşitler de çatlamaya eğimlidir. İri meyvelerin çatlamaya daha hassas olmasının nedeni iri çeşitler hücreleri daha fazla bünyelerine alamazlar ve şişerek çatlarlar. Basık çeşitler yuvarlak çeşitlere göre çatlamaya daha hassastır. Bunun nedeni yuvarlak meyve çeşidinde meyve içine hücrelerin eşit bir şekilde dağıtılması olayı basık meyveye göre daha iyi olduğundandır. Hibrit çeşitlerin kabukları daha kalın ve sert olduğu için çatlamaya dayanıklıdır.
  2. Sulama Düzensizliği : Fazla (çok) sulama yada yetersiz sulama çatlamaya yol açar. Damlama sulama tercih edilmelidir.
  3. Ani Sıcaklık Değişmeleri : Öğle saatlerinde ani gelen sıcaklık meyvelerde suyun genleşmesine aynı zamanda meyve etinin genleşmesine yol açar. Önlemek için kapalı alanda gölgeleme yapılır. Açık alanlarda meyve yaprak vb. meyvenin direkt güneş ışığı alması engellenir. Bilinçli budama ile de önlenir.
  4. Sera Oransal Neminin Yüksek Olması : Oransal nemin yüksek olması nedeniyle bitki transpirasyon yapamaz ve suyu (yükü) meyveye verir. Meyve bu suyu (yükü) taşıyamaz ve çatlar.
  5. Kalsiyum, Fosfor gibi Besin Elementlerinin Eksikliği : Kalsiyum Pektat ve Kalsiyum Fosfat duvarı ve hücre zarının oluşumu için gereklidir.
  6. Yetiştirme Mevsimi : İlkbahar döneminde meyve çatlamaları Temmuz-Ağustos'a göre daha yüksektir. Nedeni ise ilkbaharda nemin yüksek, yağışın bol olmasıdır.
  7. Herhangi bir Nedenle Köklerin Sudan Yeterince Yararlanamaması : Tahribat, zararlılar, hastalıklar, mekaniksel etki vb.
Meyve Çatlaması Hastalığı ile Mücadele Yöntemleri :
  1. Çatlamaya dayanıklı çeşitler seçilmeli,
  2. Aşırı azotlu gübre verilmemeli,
  3. Düzenli ve yeterli sulama yapılmalı (Damlama sulama tercih edilmeli),
  4. Su kaybını önlemek için malçlama yapılmalı,
  5. Toprağı tamamen kurutmamalı, hafif nemli olması sağlanmalıdır.
  6. Gece gündüz sıcaklığı arasındaki fark büyük olmamalı,
  7. Fosfor ve kalsiyum eksikse toprağa veririz yada yaprağa püskürtürüz.
  8. Nem yüksekse düşürülür.
  9. Sıcaklık düşükse artırılır.