Tırpan Kurdu

Tür: Agrotis İpsilon (Tırpan Kurdu)

Tırpan Kurdunun Tanınması:

Boyu 20-25 mm, kanat açıklığı 40-50 mm, vücut rengi bozkurt a benzer ön kanatlar kahverengimsi kırmızımsı, üzerinde açık renkli noktacıklar vardır. Kanat üzerinde bir kaç düzensiz siyah leke vardır. Arka kanatlar beyaz renkli, üzerinde kahverengi damarlar vardır. Yumurtalar küre şeklinde 0,5 mm çapındadır. Başlangıçta sarımsı, daha sonra kırmızımsı, açılmadan hemen önce mavimsi gri renk alırlar. Larva kalın ve küt görünümlüdür. Renk genel olarak açık ya da koyu kahverengidir. Baş kahverengidir. Olgun larvaların boyu 40-50 mm kadardır. Pupa açık kahverengi olup 20-30 mm uzunluğundadır.

Tırpan Kurdunun Biyolojisi ve Zararları:

Kışı olgun ve larva halinde geçirirler. Dişiler pupadan çıktıktan 5-7 gün sonra yumurta bırakmaya başlar. Yumurtalarını bitki yüzeyine ve toprağa yakın olacak şekilde bırakırlar. Daha sonra dişi abdomenden bıraktığı bir salgı ile yumurtaların üzerini kapatır. Yumurtadan çıkan genç larvalar yapraklar üzerinde beslenmeye başlar. 2. dönemden başlayarak toprağa inerler. Toprak altında yada gizli saklı yerlerde dinlenirler. Sadece geceleri beslenirler. Yılda 4-5 döl verirler. Yüksek nemi çok severler. Zararı bozkurtla aynıdır. Lahana, marul, biber, fasulye, endüstri, yem bitkileri, fidan ve fidanlıklarda zarar verirler.

Tırpan Kurdunun Mücadelesi:
  • Kültürel Mücadele: Ağır topraklarda konukçu bitkilerin tarımı yapılmamalı, süzek topraklar tercih edilmelidir. Yabancı otla mücadele yapılmalı, popülasyonun yoğun olduğu yerlerde bitkilerin hassas dönemi yaz aylarına denk getirilmeli, çok sıcak olduğundan yumurtalar açılmaz ve zarar azalır.
  • Kimyasal Savaşım: Bozkurtla aynıdır.