İç Kahverengileşmesi

Bitkilerde İç Kahverengileşmesi Hastalığının Belirtileri : İç kahverengileşmesi daha çok tütün mozaik virüsü görülen meyvelerde olur. Bulaşık meyvelerin taç yapraklarının çevresi grimsi yeşil renktedir. Meyve kabuğu kesilerek kaldırıldığında meyve eti dokusunun kahverengileştiği görülür. Bu kahverengi alan sert ve süngerimsidir. Olgunlaşan meyvenin lekeli kısımları sarımsı kalır. Bir salkımda bir veya bir kaç meyve şiddetle bulaşık iken diğerleri bulaşık olmayabilir. Nedeni yüksek nemdir.

Bitkilerde İç Kahverengileşmesi Hastalığı ile Mücadele Yöntemleri :
  1. Yüksek nemi düşürmek için serada yeterli havalandırmayı sağlayan havalandırma sistemi bulunmalıdır.
  2. Tütün mozaik virüsüne dayanıklı çeşitler yetiştirilmelidir.
  3. İlk belirti görüldükten sonra sulama ve gübreleme sıklığı azaltılmalı ve dengeli bir gübreleme yapılmalıdır.
  4. Meyve salkımlarının bir birine değen yüzeyi azaltmak için küresel çeşitler tercih edilmeli,
  5. Sıcaklık ve nem ayarlanmalıdır.