Kök Ur Nematodları


Takım      : Tylenchida
Familya   : Meloidogynidea
Şube        : Nemathelminthes
Tür          : Meloidogyne spp (Kök Ur Nematodu)

Kök Ur Nematodlarının Tanınması:

Erkek bireyler uzun ipliksi yapıda ve 1-1,4 mm boyunda, dişi bireyler ise limon şeklinde olup, 0,5-1,0 mm boyunda ve 0,4-,05 mm enindedir. Yumurtaları uzun ve ovaldir. Birinci larva dönemini yumurta kabuğunun içinde geçirdikten sonra dışarıya ikinci larva döneminde çıkarlar. Bu dönemde her iki cinsiyette uzun ipliksi yapıda 0,4-0,5 mm boyundadır. 3. larva döneminde dişi bireyler şişmeye başlar ve erkek bireyler ile dişiler bir birinden ayırt edilebilirler.

Kök Ur Nematodlarının Biyolojisi ve Zararları

Genelde sıcağı severler fakat kış aylarında bile gelişmelerini sürdürebilirler. İlkbaharda çiftleşen dişiler jelatinimsi bir madde salgılayarak yumurtalarını bu maddenin içine bırakırlar. Bu madde yumurtanın sürekli nemli kalmasını sağlar ve koruyucu etki yapar. 30-40' lı gruplar halinde yaklaşık 800 yumurta bırakırlar. 2,3,4 larva döneminde zarara başlarlar. Yumurtadan çıkan larvalar iplik şeklindedir. Toprakta hem yatay hem de dikey yönde hareket ederler. Konukçu olmaksızın iki yıl kadar canlılığını sürdürürler. Larvalar uygun konukçu bulunca köklerin uç kısmından girerler. Larvalar belli bir süre beslendikten sonra beslenmeyi keserek deri değiştirirler. 4. döneme geçince tekrar beslenme başlar ve daha sonra ergin hale gelirler.

Nematodlar toprağın iki metre derinliğine kadar inebilmektedir. Bu yüzden mücadelesi çok zordur. Nematodlar toprak, tohum, fide ve harç içerisinde bulunurlar. Zararı larva döneminde yaparlar. Saçak köklere hakim olan bitkilere daha çok zarar verirler. Kökün uç kısmından girerek bir salgı bırakırlar. Bu salgılar o bölgede aşırı hücre bölünmesine neden olur. Bitki köklerine kafasını sokarak tıkanıklık meydana getirirler, şişirir, çatlatır ve zarar verirler. Daha sonra başka bitkiye giderler. Nematodlar tespih tanesi gibi şişkinlik ve çürüyerek renk değişikliğine neden olurlar. Bitkilerin gelişmesini engeller ve bodurlaşmaya neden olurlar. Nematodlu bitkiler sıcaklık artışıyla birlikte şiddetli solgunluk belirtisi gösterirler. Genç bitkiler nematodun bitkiye girişinden kısa bir süre sonra kurur. Sulu tarımın yapıldığı, organik maddece zengin, humuslu ve kumlu topraklarda dünyanın her bölgesinde görülebilir. Polifak zararlı grubuna girerler. Konukçusu fazladır.

Kök Ur Nematodlarının Mücadelesi

Kültürel Önlemler:
  1. Ekim nöbeti (En az 3 yıl)
  2. Temiz bitki materyali kullanmak
  3. Nematoda dayanıklı çeşitler kullanmak
  4. İç ve dış karantina önlemleri almak
  5. Topraksız tarıma geçiş sağlamak
  6. Hızla toprakta parçalanabilen organik gübrelerin kullanılması
Kimyasal Mücadele:  Çok gerekli olması halinde ruhsatlı ilaçlardan birisi kullanılabilir.