Çiçek Burnu Çürüklüğü

Konukçusu : Domates
Çiçek Burnu Çürüklüğü Hastalığının Belirtisi : Meyve tam büyüklüğünü almadan önce meyvenin çiçek burnu ucunda beyaza yakın ince bir zarla kaplı bir çürüme meydana gelir ve burada çürükçül (saprofit) mantarlar oluşur. Daha sonra sulu bir çürüklük meydana gelerek içe doğru çöker ve çiçek burnunda siyah leke oluşur. Bu hastalığa yakalanan meyveler erken olgunlaşır (kızarır). Bitki besin elementi en son çiçek burnuna ulaştığı için ilk belirtiyi çiçek burnunda gösterir. İlk belirtiyi meyvede verdiği için meyve oluştuktan sonra görülür. Hem yeşil hem de olgun meyvede görülen bir hastalıktır. Açık alanda Mayıs-Eylül ayı arasında yapılan yetiştiricilikte çok görülür. Seracılıkta ise nadiren görülür. Bunun ana Sebepleri :
  1. Kalsiyum Noksanlığı : İhtiyaç duyduğu kalsiyumu toprakta yeterince bulamamasıdır. Bitki toprakta yeterince kalsiyum var olmasına rağmen hangi şartlarda bu kalsiyumdan yararlanamaz ?
    1. Toprakta Potasyum (K), Magnezyum (mg), Amonyum (N4) formundaki maddelerin miktarının olması gerekenden fazla olması antagonisttik etkiyi arttırır.
    2. Toprağın ve ortam neminin aşırı olması, kök ortamının havasız olması,
    3. PH' ın yüksek olması (ortam nemini arttırır bu da transpirasyonu arttırarak kalsiyum alımını engeller) (Yani düşük ve yüksek PH)
    4. Düşük sıcaklık özellikle düşük toprak sıcaklığı kalsiyum alımını engeller,
    5. Kök tahribatları da kalsiyum alımını engeller. (Mekaniksel, zararlıların ve hastalıkların yol açtığı)
  2. Sulama Düzensizliği : Suyun azlığından da çokluğundan da en çok etkilenen çiçek burnudur. Dolayısıyla düzensiz sulamalarda bu hastalık ortaya çıkar.
  3.  Genetiksel : Bu hastalığa yakalanan meyveler genellikle küçük meyvelerdir ve erken kızarır (erken olgunlaşır) ve de toplam verimde büyük bir düşme görülür.
Çiçek Burnu Çürüklüğü Hastalığı ile Mücadele Yöntemleri :
  1. Nedeni Ca noksanlığı ise toprağa Ca verilerek yada yapraktan Ca verilerek bu ihtiyaç karşılanır.
  2. PH yüksekse düşürmeye çalışılır.
  3. Damlama sulama tercih edilmelidir.
  4. Aşırı nem varsa düşürülür.
  5. Malçlama yapılmalıdır. (Böylece toprak nemi kontrol altına alınır.)
  6. Domateste sulama az ve sık yapılmalıdır.
  7. PH ve tuzluluk istenilen düzeyde tutulmaya çalışılmalıdır.
  8. Havasız topraklarda tarlada drenaj uygulanmalıdır.
  9. Kök bölgesi sıcaklığını geceleri 18-20°C civarında tutmak.
  10. Zayıf toprağa Kalsiyum Nitrat verilmelidir.
  11. Sıcaklık ve oransal nemi kontrol altında tutmak,
  12. Çiçek burnu çürüklüğüne karşı dayanıklı çeşitler yetiştirilmelidir.
  13. Dengeli gübreleme yapılmalı,
  14. Sera toprağı iyice yıkanıp humus ilavesi yapılmalıdır.