Bakteriyel Solgunluk (Kuş Gözü)

Etmeni : Corynebacterium Michiganense
               Clavibacter Michigenensis

bakteriyel Solgunluğun Konukçusu : Domates

Bakteriyel Solgunluğun Belirtisi : Domatesin meyveye yattığı dönemde görülen bu hastalık yapraklarda soma, sararma ve kurumalar şeklinde kendini gösterir. İlk belirti yapraklarda ve gövdede meydana gelen köpük gibi (ur şeklinde) hafif şişkinlikler şeklindedir. İlk etapta bu şişkinlikler beyazdır. Daha sonra kahverengileşir. Yapraklarda solma görülür. Bu solmalar çok karakteristik şekildedir. Mildiyö ye benzer. En tipik belirti iletim demetlerinin kabuğa yakın kısımlarında kahverengileşmenin görülmesidir. Bitkinin belli bir kısmında solgunluk ve lekelenmeler görülürken diğer bir kısmı gayet sağlıklı olabilir. Bu da hastalığın sistemik olmasındandır. Yaprakçıkların kenarları kurur ve yukarı doğru kıvrılarak kahverengileşerek kurur. Bakteri gövdede iletken dokudan kabuk kısmına geçerek dokuyu tahrip eder ve boşluklar meydana getirir. Bu boşluklar gövdenin dış kısmına ilerleyerek gövdede çatlama ve yarılmalara yol açar. Çatlamalar yaprak sapının gövdeye birleştiği yerde görülür. Bu çatlaklardan bakteri sızarak açık kanser yaraları meydana getirir. İletim demetlerinde daha çok ksilem (aşağıdan-yukarı) tahribata uğrar ve bu yüzden su ve besin maddelerinin topraktan alınması zorlaşır ve solgunluk oluşur.
En tipik belirtiyi meyve gösterir. Meyvede önce küçük kabarcıklar, sonra etrafı beyaz ortası siyah (kahverengi) kuş gözü gibi lekeler oluşur. Meyve üzerinde lekelenme ve lekelenen yerde boydan yarılma ve çatlamalar görülür.

Bakteriyel Solgunluk ile Mücadele Yöntemleri :

Kültürel Mücadele :
  1. Tohum, toprak ve üretim materyali dezenfekte edilmeli,
  2. Tohum kaynağı güvenilir olmalı,
  3. Nem birikimi önlenmeli,
  4. Aşırı azotlu gübrelemeden kaçınılmalıdır (Aşırı azot hastalık ve çevre koşullarına direnci azaltır).
  5. Sık ekimden kaçınılmalı,
  6. Münavebe yapılmalı, Hastalıklı bitkiler sökülüp atılmalıdır.
  7. Bitkide yara açmamaya önem verilmelidir. (Bu yöntemler %100 sonuç vermez).
Kimyasal Mücadele : Bu hastalık için tam sonuç veren bir ilaç bulunmamaktadır. Fakat en etkili olanlar Bakırlı Preperatlardır. Bakır oksiklorür, Bakır oksit, Bordo bulamacı en sık kullanılanlardır.