Çiçek Dökülmesi

Çiçek Dökülmesi Hakkında Bilgi

Domatesin meyve tutumu için en uygun gece sıcaklığı 13-15°C' dir. 13°C'nin altında ve üstünde meyve tutumu zorlaşır. Gece sıcaklığının 13 °C' nin altına indiğinde polenler serbest hale geçemezler. Sera içi nispi nemin yüksek olması da polen tozlarının dişicik tepesine düşmesini ve tozlanmayı engeller. Tozlaşmayı sağlamak için ne yapılırsa yapılsın sıcaklık 13°C'nin altındaysa çimlenme olmaz ve çiçek meyveye dönüşmez, dökülür. Çok aşırı sıcaklıklarda da çiçek dökülür. Bu yüzden belli bir dereceyi geçmemelidir. Nemin çok yüksek olması da polenlerin bir birine yapışarak ağırlaşmasına ve çimlenmemesine neden olarak çiçeği döker. Tozlaşmanın olmadığı günlerde vibratörler tozlaşmayı sağlayabiliriz. Fakat tozlaşma için uygun olmayan şartlarda (nispi nemin yüksek, yağmurlu günlerde ve sulama sonrası) vibrasyon kullanılmamalıdır. Yapay yolla döllenme sağlanabilir (Bambus Arıları vs.) Vibrasyonun 1-2 saniyeden fazla uygulanması da polenlerin dişicik tepesi yerine havaya veya toprağa dökülmesine neden olur.

Çiçek Dökülmesi Hastalığı ile Mücadele Yöntemleri :
  1. Sera iç sıcaklığının 13°C' nin altına düşürülmemesi,
  2. Daha düşük sıcaklıkta meyve tutan çeşitler yetiştirilmeli,
  3. Sera içi nispi nemi %70' in üstüne çıkması önlenmeli,
  4. Tozlaşma için uygun olmayan şartlarda vibrasyon uygulanmaz.
  5. Sulama, gübreleme gibi bakım işleri düzenli ve aşırı yapılmamalıdır.
  6. Bakanlıkça kullanımına izin verilen BDG'lerden birisi ile meyve tutumu sağlanmalıdır.