Pamuk Beyaz Sineği

Pamuk Beyaz Sineğinin Sistematikteki Yeri

Takım    : Homoptera
Familya : Aleyrodidae
Tür        : Bemisia Tabaci (Pamuk Beyaz Sineği)
Tür        : Trialeurodes Vaporariorum (Sera Beyaz Sineği)

Pamuk Beyaz Sineğinin Tanınması:

Sarımsı renkli olup vücut uzunluğu 0,9-1,4 mm'dir. Gözleri siyah renkli, antenleri 7 sekmentlidir. Vüvut ve kanatları sarı renkli ancak üzeri mumsu bir madde ile kaplandığından rengi beyaz görünür. Yumurtaları ovaldir. Yaprak içerisine girmiş bir sapcık üzerinde durur. İlk bakıldığında yeşilimsi beyaz renklidir. Daha sonra kahverengiye dönüşür. Larvalar genç dönemde yumurtalar gibi oval olup renkleri sarıdan yeşile kadar değişir. Pupanın şekli oval, rengi soluk sarıdır. Pupa gelişimini tamamlayınca kabuğunu (T) şeklinde yırtarak dışarıya çıkar.

Pamuk Beyaz Sineğinin Biyolojisi ve Zararları:
  • Kışı pupa veya larva döneminde açık arazide geçirirler. Kışın popülasyonları en düşük düzeyde olup, zararları azdır. 12 ay aktiftirler.
  • Yılda ortalama 9-14 ila 15-16 döl verirler.
  • Yaprak altında yumurta, larva, pupa ve erginlerinin hepsi aynı anda bulunabilirler ve bitki öz suyu ile beslenirler. Bu yüzden mücadelesi zordur.
  • Ergin hale geçtikten 10-20 dakika sonra aktifleşirler.
  • Erginlerin ölüm oranı yüksektir.
  • Yumurtayı tek tek veya gruplar halinde bırakırlar. Özellikle hafif tüylü yapraklara daha fazla bırakırlar ve yaprağın epidermis tabakasını delerek yumurtayı buraya bırakırlar. Bir dişi yaşamı boyunca 100-200 adet yumurta bırakır.
  • Sıcaklık 30°C' nin üstüne çıktığında yumurta sayısı artar. Sıcaklık 25°C'den aşağıya indikçe yumurta bırakma azalır. Sıcaklık 14°C'nin altında yumurta bırakmazlar. Erginlerin hareketi sıcaklığın 10°C'nin altına düştüğünde tamamen durur.
  • Yumurtalar bırakıldıktan 4-10 gün sonra açılır.
  • 4 larva dönemi geçirirler, pupa adı verilen bu dönemde beslenmezler.
  • Eşeyli çoğaldıkları gibi sıcak mevsimlerde partonegenetik olarak ta çoğalırlar. Döllemsiz yumurtalardan sadece erkek bireyler meydana gelir.
  • Gelişmesi için rüzgarsız, 30°C sıcaklık ve%70'in üzerinde nem koşulları optimum değerlerdir.
  • Bitkide hem ergin hem de larva döneminde zarar yaparlar.
  • Konukçusu oldukça fazla olup hıyar, kavun, karpuz, kabak, domates, fasulye, patlıcan ve biber başta gelenlerdir. Tütün, pamuk, bamya, yonca, yer fıstığı, patates, gül, elma...........
Pamuk Beyaz Sineğinin Zararları:
  1. Emgi Zararı: 4 larva döneminde ve ergin döneminde emgi zararı yapar. Emgi yaptığı yerde hücre yapısına zarar verdiğinden özellikle süs bitkilerinde görselliği bozar. Bazen lekelenme olur.
  2. Ballı Madde Zararı: Larvalar yaprak bitlerinde olduğu gibi balımsı madde salgılar. Çürükçül mantarlar ballı maddelere hücum ederek siyahlaşmış alanlar oluştururlar. Gaz alışverişini engeller. Yaprakta ışığı engeller, transpirasyonu engeller, sararma meydana gelir.
  3. Mumlu Atık Zararı: Hava ve su geçirimini engeller, yapraklarda gaz alışverişini engeller.
  4. Virüs Vektörü Olarak Zararı: Bazı virüs hastalıklarına vektörlük yaparlar.
Pamuk Beyaz Sineğinin Mücadelesi:
  1. Kültürel Önlemler: Yüksek nemde çok iyi üredikleri için nemin düşürülmesi, nemi düşürmek için serada sıra aralarını geniş tutmak, aşırı sulama ve gübrelemeden kaçınmak, konukçu olabilecek yabancı otları yok etmek.
  2. Biyolojik Savaşım: Doğal düşmanları (Encasia Lutea) gibi kullanılır, avcı akarlar kullanılır.