Köstebek (Kör Fare)

Köstebek (Kör Fare) nin Sistematikteki Yeri

Takım     : Rodentia (Kemirgenler)
Familya  : Spalacidae
Tür         : Leucodon Nortman (Kör Fare-Köstebek)

Köstebeğin Tanınması :

Kış uykusuna yatmazlar. Sebze tarımının yapıldığı her yerde olurlar. Görme yetenekleri yoktur. Gözleri vardır fakat bir deri ile kaplanmıştır. Algılamaları çok kuvvetlidir. Kulak kepçesi yoktur. Vücut kılları gri renkli ve griye doğrudur. Burun oldukça sert, toprağı yaracak şekildedir. Ön bacaklar toprağı kazacak şekilde arka bacaklar ise ileriye doğru itme yeteneğindedir.

Köstebeğin Biyolojisi ve Zararları:

Hemen hemen tüm hayatı toprak altında geçer. Sadece çiftleşme döneminde dışarıya çıkarlar. Bir arazide bir kürek toprağı alıp diğer bir yere koymuş gibi tümsekler oluştururlar. Bir köstebek 10-15 dekar araziye zarar verebilir. Sürekli ileriye doğru giderler. Geriye gidemezler. Genelde kalın köklü, yumrulu bitkilere zarar verirler. Patates, pancar, havuç, pırasa, şalgam gibi bitkilere önemli zararlar verirler. Ayrıca toprak altında dolaşırken karşılarına çıkan bitkilerin toprak altı organlarını keserek, kopararak, kemirerek zarar verirler. En önemli zararlarından bir tanesi de sulamayı imkansız hale getirirler. Araziye verilen su köstebek tarafından açılan galerilerin içini doldurur ve düzenli sulama yapılamaz. Bir dişi 30 gün gebe kalıp 2-4 yavru meydana getirir. Mart ve Nisan aylarında doğum yaparlar. Yavrular 4-6 aylık olunca yuvayı terk ederler.

Köstebek ile Mücadele:

Kültürel Mücadele: Galerin içi su ile doldurularak boğulmaları sağlanır.
Mekaniksek Mücadele: Kör fare kapanları kullanılarak etkili mücadele yapılabilir. Bunun için en son oluşturulmuş toprak yığını saptanır ve toprakları bir kürekle aktarılarak delik ağzı bulunur. Ortaya çıkarılan delik ağzına bir çubuk sokularak 20-30 cm'lik galeri uzunluğunun düz olmasına ve bu kısma bir başka galerinin açılmamış olmasına dikkat edilir. Eğer iki galeri çıkarsa her ikisine de kapan kurulmalıdır. Önce galerinin içine giren topraklar temizlenir. Daha sonra kurulu kapan çuhası deliğin içine yerleştirilir. Delik ağzı bir miktar otla örtülür. Tuzaklar sık sık kontrol edilir ve kör fare yakalanmış olan kapanlar tekrar başka deliklere kurulur.