Kırmızı Örümceğin Sistematikteki Yeri
Takım : Acarina
Familya : Tetranychidae
Tür : Tetranychidae Urtiea (İki Noktalı)
Kırmızı Örümceğin Tanınması ve Biyolojisi:
Genellikle çok küçüktürler, gözle zor fark edilirler, bazı türleri gözle görünmezler. İlkbaharda ilk ortaya çıktıklarında renkleri yeşilimsi-sarı, kışa girerken ise kırmızı renk alırlar. Hızlı yayılır, hızlı ürer fakat fakat doğal düşmanları çoktur. 0,5-0,7 mm oval şekillidir. Dişileri erkeklere göre daha iridir ve yuvarlaktır. Nimfleri ile erginleri arasında ayırt edici özellik bacaklarıdır. Nimf'te 3 çift, erginde 4 çift bacak vardır. 3 nimf dönemi geçirirler. Kışı toprak altında bitkinin kök boğazına yakın bir yerde döllenmiş yumurtaları vücudunda tutarak geçirirler. Baharda yaprakların alt kısmına ağ örerek bırakırlar. bazı bitkilerde ise yaprak damarları arasına korunaklı bir şekilde bırakırlar. Bir dişi 100-200 yumurta bırakır. Yumurtalar 3-5 günde açılır.
Kırmızı Örümceğin Zararları:
Üzerinde yaşadığı bitkinin yaprak öz suyunu emerek beslenirler (Emgi zararı yaparlar). Tozlu bölgelerde görülürler (Her tozun olduğu yerde görülmezler). Görülmesinde toz etkilidir. Özellikle yaprakların alt kısmından emgi yaparak zarar verir. Yapraklarda noktacıklar şeklinde lekelenmeler meydana gelir. Bu lekeler önce beyaz daha sonra da kahverengiye doğru giderek artar ve yaprak kuruyarak dökülür. Yapraklarda emgiden dolayı önce renk açılması, daha sonra da kahverengileşme, yapraklarda kuruma, kıvrılma ve şekil bozukluğu meydana gelir. Kırmızı örümcek te erken müdahale önemlidir. Klorofil miktarı %20-40 azalır, özümleme geriler. Klorofil sentezine engel olup, fotosentezi azaltır. Verim düşer. Bazı virüslere vektör lük eder. Patates Y Virüsü (PVY) ve Tütün Halkalı Virüsüne vektör lük eder.
Kırmızı Örümceğin Konukçuları: Pamuk, börülce, bezelye, çilek, kavun, hıyar, süs bitkileri vs.
Kırmızı Örümceğin Mücadelesi:
Kültürel Mücadele: Dayanıklı çeşit seçilmeli, bitki atıkları toplanıp yok edilmeli, hasta bitkiler sökülüp imha edilmeli, bitki sayısı az ve geç kalınmamışsa su ile yıkanmalıdır.
Biyolojik Mücadele: Kırmızı örümceği hastalandıran bakteri, virüs ve funguslarla mücadele edebiliriz. (stethorus spp) Doğadaki pek çok böcek türü örümceğin doğal düşmanıdır.
Kimyasal Mücadele:
Akarlar İçin: Bromopropylate , Dinobuton, Propartige, Azocylatin
Akarisit+Fungusit : Quinomethionate
İnsektisit+Akarisit: Malathion, Bromophos, Dichlorvos, Triazophos