Bordo bulamacı pek çok fungal ve bakteriyel etmenlerin oluşturduğu yaprak lekelerine, yanıklık, antraknoz, mildiyöler ve kanserlere karşı kullanılmaktadır. Ancak soğuk ve nemli havalarda kullanıldığında meyve dökülmesine ve yaprak yanıklığına neden olabilir.
Bordo Bulamacının Hazırlanması:
Bordo bulamacının etkili maddesini bakır sülfat (göz taşı) teşkil eder. Ancak bunun yakıcılığını gidermek için içerisine kireç katılır.
Bordo bulamacı içerisindeki göz taşı miktarına göre kıymetlendirilir. Örneğin; %1'lik bordo bulamacı demek 100 litre bulamaç içerisinde 1 kg., %2'lik demek yine aynı miktarda bulamaç içerisinde 2 kg. göz taşı var demektir. Bulamaca katılan kireç tercihen sönmemiş olmalıdır. Sönmemiş kireç genellikle göz taşının yarısı kadar kullanılır. Mecbur kalınarak sönmüş kireç kullanılacaksa göz taşı kadar kullanılmalıdır.
Bordo bulamacı tahta fıçılarda, plastik kaplarda ve ya beton havuzlarda hazırlanır. Teneke veya demir kaplar bulamacı bozar.
100 litre bulamaç hazırlamak için biri 100 diğeri 50 litrelik iki kap gereklidir. Küçük kapta göz taşı 50 litre su ile eritilir. Büyük kapta yine 50 litre su ile kireç söndürülüp süt haline getirilir ve süzülür. Göz taşı eriyiği kireç sütünün üzerine yavaş yavaş ve karıştırılarak dökülür. Kireç sütü göz taşı eriyiği üzerine kesinlikle dökülmez. Dökülmesi halinde ilaç özelliğini kaybeder. Hazırlanan bordo bulamacının asitliğinin kontrolü gereklidir. Ph'sı asit olduğu taktirde bitkilerde yakma yapar. Asitlik kontrolü için turnusol kağıdı, fenol fitaleyn veya passız çivi kullanılabilir.
3,5 cm boyundaki passız çivi 4-5 dakika süre ile yarısına kadar bulamaç içinde tutulur. Eğer bordo bulamacı asit karakterde ise çivinin bulamaca batan kısmında esmer kırmızı bir renk olur. Nötr ise bu renk oluşmaz. Bulamaç asit karakterde ise içerisine bir miktar daha kireç sütü katmak gerekir. Kirecin fazla olması pek sakıncalı değildir.
Bordo bulamacı kullanılacağı zaman hazırlanmalıdır. İlaçlama gününde yağmur yağması halinde veya başka nedenlerle ilaç o gün kullanılmayacaksa 100 litre bulamaç içerisine 200 gr. yağsız süt katılmalıdır. Bu şekilde ilacı 15-20 gün muhafaza etmek mümkündür.
Bordo bulamacı koruyucu olarak sonbahar ve kış ilaçlamalarında %1-3 ve pembe gonca devresinde %0,5-1 oranında kullanılır.
İyi bir fungusit ve bakterisittir. Ayrıca böceklere de repellent etkilidir. Bitki yüzeyinde iyi tutunur. Meyve hastalıklarına karşı çiçekten önce kullanılmalıdır. Çiçek zamanında kullanılmaz. Çiçekten sonra da tercih edilmemelidir. Yağışlı havalarda bakırlı ilaçlar yakma yapabilir. Bağ kanserine karşı kanserli kısımlar kesildikten veya kazındıktan sonra bu kısımlara %5%lik bordo bulamacı sürülür.