Lekeli Olgunlaşma Hastalığının Nedenleri :
- Düşük ışık entansitesi,
- Aşırı (25°C üstü) ve düşük (16°C'nin altı) sıcaklıklar,
- Aşırı toprak nemi,
- Domatesin kırmızı pigment noksanlığından dolayı homojen kırmızı rengi alamaması,
- Aşırı yaprak budama sonucu meyvelerin birden güneşe maruz kalması,
- Toprak sıcaklığı, aşırı azot ve düşük potasyum da bu hastalığı yol açar.
- Havalandırma yapılan nispi nem düşürülmeli,
- Aşırı azot verilmemeli,
- Lekeli olgunlaşmaya karşı dayanıklı çeşitler tercih edilmeli,
- Aşırı yaprak budamadan kaçınılmalı,
- Işık istenilen düzeyde tutulmalı (Işık olgunlaşmayı hızlandırır, dolayısıyla likopen sentezini teşvik eder),
- Sıcaklık dengede tutulmalıdır.