Lekeli Olgunlaşma

Lekeli Olgunlaşma Hastalığının Belirtileri : Meyvede lokalize olan normal kırmızı pigmentlerin noksanlığından dolayı lekeli alanlar görülür. Bu alanlar meyvenin üst ve yanlarında geniş sarı veya grimsi yeşil lekeler olarak görülür. Bulaşık meyveden enine kesit alındığında meyve etinin kahverengileştiği görülür.

Lekeli Olgunlaşma Hastalığının Nedenleri :
  1. Düşük ışık entansitesi,
  2. Aşırı (25°C üstü) ve düşük (16°C'nin altı) sıcaklıklar,
  3. Aşırı toprak nemi,
  4. Domatesin kırmızı pigment noksanlığından dolayı homojen kırmızı rengi alamaması,
  5. Aşırı yaprak budama sonucu meyvelerin birden güneşe maruz kalması,
  6. Toprak sıcaklığı, aşırı azot ve düşük potasyum da bu hastalığı yol açar.
Lekeli Olgunlaşma Hastalığı ile Mücadele Yöntemleri :
  1. Havalandırma yapılan nispi nem düşürülmeli,
  2. Aşırı azot verilmemeli,
  3. Lekeli olgunlaşmaya karşı dayanıklı çeşitler tercih edilmeli,
  4. Aşırı yaprak budamadan kaçınılmalı,
  5. Işık istenilen düzeyde tutulmalı (Işık olgunlaşmayı hızlandırır, dolayısıyla likopen sentezini teşvik eder),
  6. Sıcaklık dengede tutulmalıdır.