Takım : Coleoptera
Familya : Elateridae
Tür : Agriotes Spp. (Tel Kurtları)
Tel Kurtların Tanınması:
3 çift bacağı bulunup, 1 çift kanat vardır. Kadifemsi koyu kahverengi siyaha yakındır. Larvaları uzun sert yapılı ve kahverengidir. Larvaları uzun sert yapılı ve kahverengidir. Zararı larva döneminde yapar. Ters çevrildiklerinde sıçrayarak düzelir ve bu sırada çıt diye ses çıkarırlar. Larvaların boyu 15-30 mm arasındadır.
Tel Kurtların Biyolojisi ve Zararları:
Kışı larva, pupa veya ergin olarak toprakta veya ot yığınlarının altında geçirirler. Geceleri ışığa yönelerek uçarlar. Dişiler yumurta bırakmak için bitkinin bulunduğu nemli ve gölge yerleri seçerler. Ortalama 100-300 yumurta bırakırlar. Yumurtalarını 10, 20,30'arlı gruplar halinde bırakırlar. Yumurta ve larvalar gelişmesini tamamlamaları için neme ihtiyacı vardır. Larvalar gelişmesini 2-5 yılda tamamlarlar 2-5 yılda bir döl verirler. Genellikle sulu tarımın yapıldığı ve düzenli sulamanın yapıldığı arazilerde zararları daha sık görülür. Larvalar bitkilerin köklerini kemirerek galeriler açmak suretiyle zarar verirler. Kökleri yenen sebzeler kurur, zarar gören yumrular pazar değerini yitirirler. Kalın köklü ve yumrulu bitkilerde zarar verirler. (patates, havuç vs.)
Tel Kurtların Mücadelesi:
- Kültürel Mücadele: Hasattan hemen sonra yaz sonunda toprak işleme ve göllendirme sulama yapılmalıdır.
- Kimyasal Mücadele: Tohum ilaçlaması, fidelikte harç ilaçlaması, tohum ekilen ve fidenin dikileceği ocağın ilaçlanması, toprak ilaçlaması (toprak süzgeçli kova ve damla sulama ile ilaçlanır), yeşil aksam ilaçlaması, (Chlorpyrifos Ethyl, Diazinon, Endosülfan)