Cladosporium Cucumerinum (Hıyar, kavun, karpuz)
Domates (Yeşil) Yaprak Küfü Hastalığının Konukçuları : Domates, biber. patlıcan (solaneceae)
Domates (Yeşil) Yaprak Küfü Hastalığı Hakkında Genel Bilgi
Domates yaprak küfü bir sera hastalığı olarak görülür. Çünkü yüksek nemli ortamlarda bu hastalığın görülme riski daha yüksektir. Nemin % 90-95 olduğu, sıcaklığın ise 20-25°C olduğu ortamlarda ortaya çıkar. Düşük sıcaklıkta bu hastalık etmeninin ortaya çıkmasının nedeni ışık azaldığı için bitki gelişiminin yavaşlaması ve dolayısıyla direncinin dış etmenlere karşı zayıflaması ile bitkilerin hastalanmasını kolaylaştırır. Nemli ve serin yerlerde açık alanlarda da görülür. Bir sonraki ürüne geçmesinde hastalığa sebep olan konodiler 9-12 ay beslenmeden canlı kalabilirler.
Domates (Yeşil) Yaprak Küfü Hastalığının Belirtileri : Domateste yaprakların üst yüzeyinde donuk sarı lekeler ve bu lekelerin alt kısmında açık gri veya zeytuni kahverengi kadifemsi küf halinde mantar tabakasıyla kaplı olduğu görülür. Bazı hallerde mantar yaprağın üst yüzeyinde de meydana gelebilir. Sıcak ve nemli havalarda lekeler hızla yayılır. Bu nedenle bitkiler arasında hava sirkülasyonuna önem verilmeli ve bitkiler yüksek nemden korunmalıdır. Önlem alınmazsa yaprakların tümünü kaplayarak yaprağı kurutur ve bitkiyi öldürür. Sarımsı lekeler sonradan kahverengileşir daha sonra da kırmızımsı kahverengi olurlar. Hastalanan yapraklar solar ve ölür fakat düşmezler. Alt yapraklarda fazla görülür. Hastalık alt (yaşlı) yapraklardan üste doğru ilerler. Çiçeklere bulaştığında meyve tutumu olmaz. Meyve üzerinde nadiren görülür. Meyve küçükken bulaşırsa meyveyi döker. Büyük meyve ve gövde de lezyonlar olur. Nadiren meyve etine kadar ilerler. Belirtileri yönünden küllemeye çok benzer.
Külleme ile Domates Yaprak Küfü Hastalığının Benzer Yönleri
- Her ikisinde de sarı lekeler oluşur.
- Her ikisinde de küflenme yaşlı yapraklardan başlar.
Külleme
|
Domates Yaprak
Küfü
|
küf tabakası
beyaz ve beyaza yakındır.
|
Küf tabakası daha
kahverengimsidir.
|
Lekeler domates
yaprak küfüne göre daha az ve topludur.
|
Lekeler daha
fazla ve dağınıktır.
|
Alt yapraklarda
keçemsi tüylülük çok görülmez, görülse de beyaz renklidir.
|
Alt yapraklardaki
keçemsi tüylülük çok görülür ve yeşilimsidir. Hazirandan önce domates yaprak
küfünde sonra her ikisinde de görülür.
|
Renk tam sarı,
sınırları belirgindir.
|
Renk fazla sarı
değildir ve sınırları belirgin değildir.
|
Domates yaprak
küfü bir sera hastalığıdır, sebebi yüksek nemdir
|
İlk Bulaşma : Özellikle sera koşullarında hastalık etmeni dokuz ay canlılığını koruyan konodiler yaşamını sürdürmektedir. Konodiler kurağa oldukça dayanıklıdır. Yüksek nemde konodiler çimlenerek yapraklara stomalardan girerler. Düşük sıcaklık ve ışığın azlığı büyüme ve gelişmeyi yavaşlatır. Hastalıklara karşı bitkiyi dayanıksız hale getirir.
Gelişme : İnter selüler olarak yaprak ve meyve dokularında yayılan fungus, tekrar konodilerini oluşturur. 2. yayılmaya neden olur. Sporlar rüzgarla uçarak yayılır.
Kışlama : Skloret tohumda miselyum yada seranın her hangi bir yerinde konodi halinde kışlayabilir.
İnokulasyon : Hastalığın bitkiye bulaştığı an. (bulaşma)
İnkubasyon : Kuluçka dönemidir. (Hastalık bulaştıktan sonra ilk belirti görülünceye kadar geçen süre.
Sporulasyon : Sporların çoğalması. (Üreme)
Penetrasyon : Doku içine girme.
Enfeksiyon : Hastalanma
Domates Yaprak Küfü ile Mücadele Yöntemleri
Kültürel Önlemler :
- Seralar iyi havalandırılmalıdır.
- Sık dikimden kaçınılmalıdır.
- Sulamalar sabahın erken saatlerinde yapılmalıdır.
- Dayanıklı çeşitler tercih edilmelidir.
- Sera iç kontrüksiyon malzemeleri (bütün iç yüzey malzemeleri yıkanacak şekilde üretim bitiminde) ilaçlanmalıdır. (%2-4 formaldehit veya çamaşır suyu)
- Alt yapraklar budanmalı ve hava sirkülasyonu sağlanmalıdır.
- Düşük sıcaklığın olduğu kış aylarında gece ısıtmaya özen göstermek.
- Sera yanlarında ve çatıda yeterli havalandırma pencereleri bulundurulmalı
- Sulamada yaprak ıslatılmamalıdır.
- Isı kaybı azaltılmalıdır.
Captan, Manep, Propineb, Zineb, Benomyl, Carbondazine, Dithicarbomat lı preperatlar kullanılır.
İlaçlamaya yaprakta ilk leke görüldüğünde yapılmaya başlanmalıdır. Sulama ve ilaçlama sabahın erken saatlerinde yapılmalıdır. Nemin yüksek ve sıcaklığın düşük olduğu sabahın erken saatleri dışında sulama, ilaçlama, gübreleme, sisleme gibi bitkilerin ıslatılmasını sağlayan uygulamalar kesinlikle yapılmamalıdır.
Hastalık etmenin yayılması için sera iç yüzeyinin tamamen ilaçlanması gerekir. (Her üretim dönemi sonunda %2-4' lük formal dehit veya çamaşır suyu ile dezenfekte edilir.
Antogonistik Fungus : Bazı fungusların gelişimini engeller. Bunlar hastalık etmenini öldürmezler sadece daha az aktif olmalarını sağlarlar. Bunlar yavaş çoğaldıkaları için tekrarı azdır. Bunlar karşıt funguslardır.
Cladosporiumun Yol Açtığı Domates (Domates Yaprak Küfü) te ve Hıyarda (GriAntraknoz) Görülen Hastalıklarla İlgili Bilgi Veriniz.
Kabakta gövde ortasında kahverengi içe çökmüş sulu bir çürüklük görülür.
Kabak meyvesinde kahverengi gittikçe siyahlaşan lekeler vardır ve hastalık ilerledikçe bu lekeler meyve içine doğru girer.
Yaprak ortası kahverengi kenarları sarı renkte halka şeklindedir ve orta kısım hastalık ilerledikçe delinmeye başlar. Kavunda bazen fazla sulamadan çiçek burnunda yarılmalar olur.
Karpuz gövdesinde de içe doğru çökmüş kahverengi lekeler vardır.
Hıyar meyvesinde ise tıpkı tırnakla çizmiş gibi sarı lekeler oluşur. Sonra hastalık ilerledikçe lekeler kahverengileşir. Bu fizyolojik bir sorundur. Soğuk havalarda görülür. Soğuk su damlacıklarının meyveye damlaması ile bu hastalık görülür.