Fusarium Oxysporium F. Melonis (Kavunda)
Fusarium Oxysporium F. Niveum (Karpuzda)
Cucurbitacaea Fusarium Solgunluğunun Konukçuları : Hıyar, Kavun, Karpuz
Cucurbitacaea Fusarium Solgunluğunun Belirtileri : Kavun, karpuz ve hıyarın hemen her döneminde solgunluk görülmektedir. Bitkinin tümünde görülebildiği gibi kökenin bir veya bir kaç kolunda da görülebilir. Çünkü fungus bitkinin (kollarının) toprağa değen kısmından bitkiye girebilir. Erken dönemde görülen hastalık bu dönemde bitkinin tümünü soldurup kurutabilir. Ayrıca sulamayı izleyen günlerde solgunluk daha şiddetli olarak ortaya çıkabilir.
İlk Bulaşma : Topraktan veya tohumdan olabilir.
Gelişmesi : Bitki kök veya kollarının toprağa değdiği yerden fungus bitkiye girebilir. Fusarium solani özellikle bitkinin erken döneminde bol bulunmakta ve bitki dokuları ile iletim demetlerinde lokal nekrozlar oluşturarak bitkinin su alımını engellemektedir. Fakat bitkinin iletim demetlerinde ilerlemez. Buna karşın Fusarium Oxysporiumlar iletim demetleri boyunca ilerleyerek hem mekaniksel hem de fizyolojik olarak solgunluk oluştururlar. Sulama ve ağır topraklar solgunluğu arttırır.
İkincil Yayılma : Toprak zararlıları, sulama suyu, çapa gibi işlemlerle etmen hasta bitkilerden sağlamlara bulaşarak ikincil yayılmayı gerçekleştirir.
Kışlama : Toprakta, dinlenici miselyum, klamidospor ve skloret formunda, kalıntılarda ve toprak zerrecikleri arasında barınabilir.
Fusarium çökeltene neden olur.
Cucurbitacaea Fusarium Solgunluğunun Mücadelesi
Kültürel Mücadele : Diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de dayanıklı çeşitlerin araştırılması gerekir. Daha ekonomik bir çare henüz yoktur.
Kimyasal : Benomiyl, Carban Dazine, Captan, Manep, Thiram (Fusarium solgunluğunda kullandığımız ilaçlar kullanılır.)
Fusarium Solani ve Fusarium Oxysporium Arasındaki Farklar
Solani
|
Oxysporium
|
İletim
demetlerinde ilerlemez ve hastalığın yukarıya doğru yayılmasına neden olmaz.
|
İletim
demetlerinde ilerler ve hastalığın yukarıya doğru ilerlemesine neden olarak
hem mekaniksel hem de fiziksel tahribata yol açar.
|