Yeşil Kurdun Sistematikteki Yeri
Takım : Lepidoptera
Familya : Noctuidae
Tür : Heliothis Armigera (Yeşil Kurt)
Yeşil Kurdun Tanınması:
Yeşil kurt erginlerinin boyu 14-16 mm, kanat açıklığı 30-35 mm'dir. Kanat kenarlarında kahverengi bir bant bulunur. Arka kanatların dış kenarlarına yakın bölgede uçlarda dar ortası geniş kahverengi bir bant bulunur. Yumurtalar üstten basık bir görünüme sahip olup 0,5 mm çapındadır ve üzerinde çizgi şeklinde oluklar ve çıkıntılar bulunur. Larvalar ilk dönemde grimsi yeşil renkte ileri dönemlerde ise açık yada koyu yeşil veya kahverengi olabilir. Olgun larvaların boyu 35-40 mm'dir. Vücut üzerinde uzun kıllar vardır. Pupalar açık kahverengi, baş kısmı ise daha koyu kahverengidir. Pupa uzunluğu 15-18 mm'dir.
Yeşil Kurdun Biyolojisi ve Zararları:
Yeşil kurt kışı pupa döneminde ve toprakta 3-8 cm derinlikte geçirir. Erginleri nisan başından itibaren uçuşmaya başlar ve çiftleştikten sonra yumurtayı bitkiler üzerine veya bitkilere yakın yerlere bırakırlar. Yumurtaları tek tek bırakırlar. Yumurta bırakma işlemi 2-3 hafta sürer ve dişiler 300-3000 yumurta bırakırlar. Erkekler çiftleştikten bir kaç gün sonra ölürler.
Yumurtalar bir hafta sonra açılır ve çıkan larvalar yumurta kabuğunu yedikten sonra bitki dokuları ile beslenmeye başlar. Gelişmesini uygun koşullarda 2-3 haftada 6 larva dönemi geçirerek tamamlar. Olgunlaşan larva kendini toprağa atar ve burada bir hücre oluşturur. Bu hücrenin içinde pupa olur. Yazın pupalar 2 haftada açılır ve ergin çıkışı başlar. 4-5 döl verir. Larva popülasyonunun çok olduğu yerlerde kanibalizm görülür. Nemli topraklarda %35 oranında pupa ölümü olur.
Meyveler üzerinde delikler açarak içerisinde beslenirler. Beslendiği yerde saprotif mantarlar oluşarak çürümelere neden olur. Meyveye giriş-çıkışlarda meyve üzerinde çürükler ve delikler oluşturur. Yapraklarda da delikler oluşturur. Larva döneminde yeşil aksamla beslenir ve pupa dönemine geçer. Işıktan pek hoşlanmaz. Geceleri beslenir. Meyve içinde de zararı yaygındır.
Yeşil Kurdun Mücadelesi:
Kültürel Önlemler: Toprak işleme, yüksek nem sağlamak, yoğun sulama yapmak. Toprak sonbaharda sürülmeli, yabancı otlar ve hastalıklı bitkiler imha edilmeli, tuzaklar ve kovucu ışıklar kullanılmalıdır.
Biyolojik Savaşım: Apanteles spp. her türlü kelebek larvasına etkili bir bakteridir. Zararlıların dokularından girerek onları hastalandırır. Bitkiye zarar vermez. Larvaları yer. Bacillus Thurigiensis preparatları mikrobiyolojik mücadelede özellikle sebzelerde kullanılır.
Kimyasal Mücadele: Carbaryl, Endosülfan, Methomyl, Cypermethrin, Fenthion, Daltamethrin, Azinphos, Methyl.