Manaslar

Manasların Sistematikteki Yeri

Takım   : Coleoptera
Familya: Scarabeidae
Tür       : Melontha Melontha L.

Manasların Tanınması:

2 cm boyunda, iri ve kızıl kahve renkli bir böcektir. Larvaları toprakta yaşar. Bu böcekler mayıs haziran aylarından itibaren geceleri ışığa doğru uçması ile tanınırlar. Erginleri çiçek, tomurcuk ve yapraklarla beslenerek bitkilere zarar verirken toprakta yaşayan larvaları bitkilerin köklerinde beslenerek zararlı olurlar. Bu larvalar beyaz-krem renkli iri kıvrık duruşludur. Halk arasında kadı lokması ve manas olarak tanımlanmaktadır. Önce tek yıllık bitkilerde beslenen larvalar daha sonraları fidanların ve ağaçların köklerine saldırır. Özellikle saçak kökleri çıkarıp beslendiğinden bitkinin uç dallarında kurumalar başlar. Çiçek ve aşı gözleri kurur.
Çiftlik gübresinin bol olduğu ve gübre yığınlarının olduğu yerlerde daha sık görülürler. Kültür bitkilerine yeme zararı verirler.

Manasların Mücadelesi:

Kültürel Mücadele: Küçük alanlarda elle toplama en etkili yöntemdir. Akşam saatlerinde ışığa doğru uçma özelliklerinden yararlanarak yakalanabilirler. Yabancı otların temizlenmesi ve erginler yumurtalarını toprağa koyduktan sonra toprağın bellenerek havalandırılması gerekir. Sonbaharda belleme ve çapalama sonucu larvalar güneşe maruz bırakılır ve kuşlar bu larvaları avlayarak sayısını azaltır.
Kimyasal Mücadele: Bu böceğin bulunduğu alanlarda çiftlik gübresi ilaçlanıp, bekletilmeden toprağa karıştırılmalıdır. Sonbahar yağmurlarından sonra bitkilerin taç iz düşüm boyunca endosülfan terkipli ilaçlarla ilaçlanır. Zehirli yem uygulaması yapılabilir.