- Ekolojik Faktörler : Işık, sıcaklık, rüzgar, yağış, toprak, su, tapografik durumdur.
- Işık : Canlıların yaşayabilmesi için enerji gerekir. Canlılar bu enerjiyi güneşten sağlarlar. Güneşten sağlanan bu enerji bitkiler tarafından kimyasal enerjiye çevrilir. Fotosentez yeşil bitkilerin güneş ışığı altında kökleri ile aldığı suyu ve yaprakları ile aldığı karbondioksitle birleştirerek organik madde yapılması olayıdır ve ışıksız koşullarda diğer koşullar var olsa da gerçekleşmeyen bir olaydır. Işığı sağlayamadığımız zamanlarda yapay ışıklandırma yapmalıyız. Fotosentez olayında ışınlar 360-760 mm arasında değişen güneş ışınlarıdır.
- Sıcaklık : Seralarda ısıtma harcamaları ne kadar az olursa kar o kadar fazla olur. Yapılan çalışmalar bir seranın ; Erzurum da 6 ay, Ankara da 5 ay, Samsun da 4 ay, İzmir de 3 ay, Antalya da 2 ay ısıtılması gerektiğini ortaya koymuştur. Oysa Antalya'nın Demre, Alanya, Gazipaşa ve Mersin'in Anamur ilçelerinde mikro klimalarda kışın bile hiç ısıtmasız üretim yapılabilmektedir. Isıtma masrafının en az ve ucuz olduğu yerleri tercih etmemiz karımızı arttıracaktır.
- Rüzgar : Sera yerinin seçiminde rüzgar 4 nedenle önemlidir.
- Rüzgar sera örtü ve konstrüksiyonuna bir yük bindirebilir. (harcamayı arttırır)
- Isıtma kaybını arttırır.
- Doğal havalandırmayı etkiler.
- Seralarda bazı fiziksel zararlara neden olur. Bundan dolayı sağlam sera kurmak için harcamalar artar, ısıtma harcamaları artar. Serayı rüzgara ters yönlü açıp öyle havalandırırız. Rüzgar seralarda oransal nemi düşürür. Aşırı rüzgar kırılma, çökme, yırtılma gibi fiziksel zararlara yol açacağından rüzgar kıranlarla önlem alınmalıdır. Rüzgar kıranların yeterli olmadığı bölgelerde sera kurmak istenirse seranın dar yüzünü rüzgara çevirmemiz gerekir. Canlı rüzgar kıranlar, cansız rüzgar kıranlardan daha etkilidir. Cansız rüzgar kıranlar hava akımına izin vermezler.
- Yağış : Yağışlar kar, yağmur ve dolu şeklinde etkilidirler.
- Kar : Kar olan bölgelerde sera çatısında kar birikebileceği için statik hesaplar yapılırken kar yükü de hesaplanır. Bu da kuruluş harcamalarını arttırır. Bu yüzden blok seralar önerilmez. Çünkü blok seralar kullanılırsa kar yükü de hesaplanır.
- Yağmur : Sürekli yağmur yağışları ısı kaybını arttırır, ışık yetersizliğine neden olur ve sera içinde sızmalara neden olur. Bu nedenle çok yağış alan bölgelerde suların hemen akıp gitmesi için drenaj kanalları açılmalı ve çatıdaki oluklara %0,5-1'lik eğim verilmelidir. Baştaki dikmelere 2,5 m, sondakilere 2 m. yükseklik verilerek suların hızla akıp gitmesi sağlanır.
- Dolu :Sık ve kuvvetli dolu yağışı olan bölgelerde çatı kaplamalarına özen gösterilmelidir. Örneğin 4 mm'lik cam yada sert plastik kullanılması gibi.
- Toprak : İyi bir sera toprağı olmayan yerlerde kurulan seralarda dolgu toprakla çalışılabilir. Fakat sera toprağının 2-3 yılda bir 50 cm'lik kısmı kazınıp değiştirilmelidir. İyi bir sera toprağı kumlu-tınlı organik ve besin maddesince zengin, hastalık ve zararlılardan arındırılmış, su tutma gücü yüksek, geçirgenliği iyi, bol havalı Ph' ı 5,5-7 arasında tuzlu olmayan, toprak altı suyu en az 2 metre derinde olan topraktır. En iyi toprak tınlı topraktır. Tınlı toprağın bileşimi (%7-27 kil, %28-50 mil, %52'den az kum)şeklindedir. İyi bir sera toprağında %50 toprak, %25 su, %25 hava olmalıdır.
- Su : Yağmurlardan yoksun olan seralarda suya yakınlık istenir. Suyun kalitesi yüksek olmalıdır. Çünkü çabuk tuzlanan sera topraklarının sulanmasında her su kullanılmaz. Sera sulamada kullanılacak su soğuk olmamalı, dinlendirilmiş olmalı, temiz olmalı, hastalık ve zararlılardan arı olmalı, suların tuzluluk durumları ve (EC) elektriksel geçirgenlikleri arasında büyük ilişki vardır. Elektriksel geçirgenliğine bor ve klor oranına sodyum yüzdesine ve konsantrasyonuna bakılmalıdır.
- Tapografik Durum : Sera kurulacak yerin tapografik durumu önemlidir. Güneye eğimli yamaçların güneş alma şansı çok daha yüksektir. Yüzey sularının kolayca akıp gitmesi ve ısıtma kolaylığı için eğim önemlidir. %1-1,5 eğimli yerlerde, merkezi ısıtma yapan yerlerde bir pompaya gerek duymadan merkezi sistemle ısıtma yapılabilir.
- Ekonomik Faktörler : Yol, yerleşim yerlerine yakınlık, pazar istekleri, yakıt, gübre, dezenfektan ve elektrik ile işçidir.
- Pazar İstekleri ve Pazara Yakınlık : Sera ürünleri her pazarda değerini bulamaz. Fiyatlarının yüksekliğinden dolayı belli bir tüketicisi vardır. Sera ürünlerinin uzak pazarlara gönderilmesi sırasında kaybedecekleri su, onların pörsümelerine, çürümelerine ve kalitesinin düşmesine yol açar. Bu nedenle büyük pazarlara yakın kurulmalıdırlar.
- Yakıt, Gübre, Dezenfektan ve Elektrik : Yakıt sadece ısıtılan seralar için önemlidir. Taşıma masrafını azaltmak için yakıta yakın yerlere kurulması istenir. Elektrik otomatik düzene bağlanan seralar için çok önemlidir. Elektriksiz hiç bir serada iş yapılamaz, masrafı azaltmak için en ucuz ve en kolay elde edilebilenleri tercih edilir. Gübre ve dezenfektan seracı için çok gereklidir. Olmazsa olmazıdır. Masrafı düşürmek için bunların seraya yakın yerlerde olması istenir.
- İşçi : Seracılık bilgi isteyen okur-yazarlık ve yetenek isteyen bir iştir. Sera nemini, sıcaklığını ve benzeri olayları aletlerle ölçebilecek bir kişi olması istenir.
Sera Yerinin Seçimine Etki Eden Faktörler Nelerdir.
Sera Yerinin Tanımı : Sonbahar, kış ve ilkbahar aylarında yüksek ışık yoğunluğuna sahip, kışı ılımlı, iyi ulaşım olanakları, pazar istekleri olan, ucuz yakıtı, devamlı elektriği, iyi nitelikli sulama suyu ve toprağı bulunan, şiddetli rüzgarlara kapalı ve nitelikli işçinin bulunabildiği yerler uygun sera yerleridir. Sera yerinin seçimine etki eden faktörler Ekolojik ve Ekonomik Faktörler olarak iki grupta incelenir.