Pis Kokulu Yeşil Böcek

Takım     : Hemiptera
Familya  : Pentatomidae
Tür         : Nazara Virudula

Pis Kokulu Yeşil Böceğin Tanınması:

14-18 mm boyunda, açık yeşil bazen de sarımsı yeşil renktedir. Dişileri erkeklerden daha iridir. 5 nimf dönemi geçirirler. Her bir nimf döneminde farlı olurlar. Erginlerin rengi yeşildir. Yumurtalar başlangıçta beyazımsı sarı, sonraları koyu sarıya döner. Yumurtaları bir paket halinde yaprakların alt yüzeyine bırakırlar veya toprakta ve korunaklı ortamlara bırakırlar. Yumurtalar uygun sıcaklık ve nemde bir haftada açılır.

Pis Kokulu Yeşil Böceğin Biyolojisi ve Zararları:

Kışı ergin dönemde toprak yarıklarında, taş-kaya altlarında ve bitki atıkları arasında uyuşuk dönemde geçirirler. İlkbaharda aktif duruma geçerler. Hemen çiftleşir ve bir kaç gün sonra yumurta bırakırlar. Yumurtayı gruplar halinde yaprağın alt yüzeyine bırakırlar. Bir dişi 260 adet yumurta bırakır. Yumurtadan 4-6 günde nimfler çıkar. Sabah erken ve akşam geç saatlerde yeşil aksamla beslenirler. Nimfler bitki öz suyunu emerek beslenirler. 5 nimf dönemi geçirdikten sonra ergin hale geçerler. Gelişme süresi geçirdikten sonra ergin hale geçerler. Gelişme süresi yumurta dönemi dahil 45-60 gün'dür. Ergin ömrü yaz aylarında 1 ay, kış aylarında 3-6 aydır.

Polifak bir zararlıdır. Bitki öz suyunu emerek beslenirler. Bitkilerin yaprak, çiçek, tomurcuk, sürgün gibi kısımlarında beslenmekle beraber en çok meyvesini tercih ederler. Meyve ve çiçek dökümüne neden olurlar. Şekil bozukluğuna yol açarlar. Genellikle generatif aksamla beslenmeyi tercih ederler. meyve üzerinde emgi zararı yaparlar. Olgun meyvenin içine tohuma kadar girebilir. Yapraklarda emgi zararı yaptığından klorofil yapısı bozulur ve beyaz dokular oluştururlar. Yılda 1-3 döl verir, üreme hızı yüksektir.

Pis Kokulu Yeşil Böceğin Mücadelesi:

Kültürel Mücadele: Topraktan kültür bitkisine ulaşmadan önce ara konukçuda beslenir. Bu yüzden ara konukçuluk yapmadan önce yabancı otlar yok edilmelidir.

Pis Kokulu Yeşil Böcek ile Biyolojik Mücadele: Asolcus Basalis (Yumurta paraziti) Her bir arıcık ortalama 150-200 yumurta bırakır. Yumurtaları parazitler. Parazitlenen yumurtalar önce grimsileşir, sonra siyahlaşır.

Pis Kokulu Yeşil Böcek ile Kimyasal Mücadele : Cypermethrin, Diazinon, Dimethoate, Malathion, Daltametrin, Azinphos, Carbaryl, Fenthion, Endosülfan, Bromophos