- Funguslar
- Bakteriler
- Virüsler
- Çiçekli Parazit Bitkiler
- Fizyolojik Hastalıklar (Çevresel faktörlerde meydana gelen düzensizlikten ortaya çıkan hastalıklardır. sulama düzensizliği , fazla güneşlenme gibi) Fizyolojik hastalıklar virüslere göre daha yaygındır.
- Fungal hastalıkların serada görülme riski açık alanlara göre daha yüksektir. Çünkü fungal hastalığın ortaya çıkması için en uygun sıcaklık 20 °C' dir.
- Seralarda devamlı sulama yapılır, sera kapalı ortam olduğundan su yükselir ve fungal hastalığın yayılmasını teşvik eder.
- Bitkilerin belli bir miktar hava sirkülasyonuna ihtiyacı vardır. Fakat sera kapalı ortam olduğu için hava sirkülasyonu olmaz. Bu nedenle fungal hastalıkları önlemek için sera içine fanlar yerleştirilerek içerideki havanın dışarıya çıkması sağlanır.
- Serada toprak değiştirme imkanı olmadığında (aynı toprak kullanıldığı için) fungal hastalık riski daha fazladır.
- Serada mono kültür yapıldığı için risk daha fazladır.
- Kışın ışık şiddeti düştüğü için risk daha fazladır.
- Seralarda hastalıklarla mücadele açık alanlara göre daha zordur.
- Türkiye ilaç kullanımında dünya standartlarının çok gerisindedir. Bunun en önemli faktörleri; ekonomik faktörler ve bakir olarak tabir edilen topraklar kullanıldığından hastalıklarla çok karşılaşılmamasıdır.
- Doğu Anadolu da yoğun tarım yapılmadığından ilaçlama dünya standartlarının altındadır. Batıya doğru gidildikçe ise (Ege, Akdeniz, Marmara) dünya standartlarının üstüne çıkmaktadır.
Serada Fungal Hastalıkların Görülmesine Teşvik Eden Etmenler Nelerdir?
- Sera içinde nemin yüksek olması
- Sera içinde hava hareketinin az olması
- Serada sürekli aynı toprağın kullanılması, mono kültür yapıya sahip olması
- Sera içindeki ışığın şiddetinin düşmesi
- Sera içindeki fidelerin sık dikilmesi hastalık etmeninin yayılmasını sağlar
- Serada kapalı ortamda su yüksekliği fungal hastalıklara zemin hazırlar
Sera bitki hastalıkları hakkında bilgi edinmek için ilgili linkleri tıklayınız.
Mantarı Fungal Hastalıklar: Çökelten Hastalığı, Külleme Hastalığı, Fusarium ve Verticillium Solgunluğu, Cucurbitacaea Fusarium Solgunluğu, Domates (yeşil) Yaprak Küfü Hastalığı, Kurşuni Küf (Botrytis Çürüklüğü), Domates Erken Yanıklığı, Mildiyö Hastalığı, Beyaz Çürüklük (Sap Çürüklüğü, Kök Mantarlaşması, Gövde Çürüklüğü, Gövdede Zamklı Yaralar-Meyvede Siyah Çürüklükler, Yalancı Mildiyö Hastalığı, Biber Kök Boğazı Yanıklığı yada Çürüklüğü,
Fizyolojik Hastalıklar: Çiçek Burnu Çürüklüğü, Meyve Çatlaması, Güneş Yanıklığı, Kedi Yüzü Meyve Bozukluğu, Lekeli Olgunlaşma, Domates Yaprak Kıvırcıklığı, İç Kahverengileşmesi, Çiçek Dökülmesi, Yeşil Yaka Hastalığı, Yabancı Ot İlacı Zararı
Bakteriyel Hastalıklar : Bakteriyel Leke Hastalığı, Bakteriyel Kara Leke Hastalığı, Bakteriyel Solgunluk , Bakteriyel Gövde Öz Çürüklüğü,
Virütik Hastalıklar: Tütün Mozaik Virüsü (TMV) Çizgi Hastalığı, Hıyar Mozaik Virüsü (CMV) (Yaprak İplikleşmesi Hastalığı)