Takım : Rodentia (Kemirgenler)
Familya : Spalacidae
Tür : Microtus Spp. (Tarla Fareleri)
Tarla Faresinin Tanınması:
Genellikle vücut tıknaz, baş büyükçe ve burun basıktır. Kuyruk vücudun yarısından uzun olup vücuda bağlandığı yerden uca kadar seyrek ve açık renkli kıllarla kaplıdır.
Tarla Faresinin Biyolojisi ve Zararı:
Toprak altında 4-6 giriş deliği olan galerilerde yaşar. Hem gece hem de gündüz aktif olmakla beraber, yaşamsal faaliyetlerinin çoğunu gece yerine getirirler. Yılda 4-6 doğum yaparlar. Her doğumda 5-6 yavru meydana getirirler. Ortalama ömrü 3-4 yıldır.
Sebzelerin yeşil aksam, tohum ve meyvelerini kemirerek zarar verirler. Bazen bitkilerin kök boğazını da kemirebilirler. Sebzelerden pancar, domates, kavun, karpuz, hıyar, çilek, mantar, patates, şalgam, havuç, soğan ve pırasa da zararlıdır. Deniz seviyesinden 2500m. yüksekliğe kadar bitki olan her yerde olurlar.
Tarla Faresinin Mücadelesi:
- Kültürel Mücadele: Derin toprak işlemesi, ekim nöbeti, tarla temizliği, su altında bırakılması, küçük alanlarda kapan kullanılabilir.
- Biyolojik Savaşım: Kedi, köpek, Gelincik, Sansar, Baykuş, Leylek, Yırtıcı Kuşlar ile Yılanlar doğal düşmanıdır. Doğada bunların korunması ile mücadele edilebilir.
- Kimyasal Mücadele: Zehirli yem uygulaması (buğday ile çinko sülfür karıştırılarak hazırlanan yem kullanılır.)