Takım : Lepidoptera
Familya : Noctuidae
Tür : Agrotis Sepetum (Bozkurt)
Bozkurtların Tanınması:
Boyu 20 mm, kanat açıklığı 35-40 mm'dir. Baş sarımsı gri renkli uzun kıllarla kaplıdır. Ön kanatlar sarımsı kahverengi üzerinde koyu renkli lekeler vardır. Arka kanatlar beyaz renkli, üzerinde damarlar vardır ve kanat çevresi sarımsı kahverengidir. Kanadın en dışı beyaz bir şeritle çevrilidir. Yumurtalar başlangıçta beyaz daha sonraları sarıya döner. Olgun yumurtanın rengi siyahımsı kahverengidir. Genç larvalar gri renkli olup üzerinde kırmızımsı mavi desenler vardır. Baş siyahtır. Larvaların uzunluğu 40-50 mm'dir. Pupa sarımsı kahverengi 30 mm civarındadır. Son kısmında 2 adet kanca şeklinde çıkıntı vardır.
Bozkurtların Biyolojisi ve Zararları:
Kışı olgun larva halinde toprakta geçirirler. İlkbaharda pupa olur ve pupalardan nisan mayıs aylarında ergin çıkar. Çiftleştikten sonra dişiler yumurtalarını bitki üzerine veya toprağa bırakırlar. Bir dişi en çok 1000 kadar yumurta bırakır. Ortalama bırakılan yumurta sayısı 200-300 adettir.
Genç larvalar ekinlerde beslenir. Yumurtadan yeni çıkan larva gün ışığında beslenirken, 2. döneme geçen larvalar, gündüzleri toprakta saklanıp gece beslenirler. Yeni oluşan filizleri keserek toprağa taşır ve bununla beslenirler. Larvaların özellikle gelişmiş olanları genç bitkileri toprağa yakın yerden keserek devirirler. Larvalar genellikle toprak yüzeyine yakın yerde bulunurlar. Dokunuldukları zaman kıvrılırlar. Yumurtalar 10 günde açılır, larvalar gelişimini 30-40 günde, pupa ise mevsime bağlı olarak 8-65 günde tamamlar. Sıcak koşullarında yılda 3-4 döl verirler. Larvaların geniş bir beslenme yelpazesi vardır (polifag). Turunçgil, elma, bağ, mısır, tütün, pancar, patates, domates, patlıcan, havuç, lahana, marul gibi bitkilerde beslenir.
Bozkurtların Mücadelesi:
- Kültürel Önlemler: Hasattan sonra yabancı otlar yok edilmeli ve toprak işlemesi yapılmalıdır.
- Kimyasal Mücadele:
- Zehirli Yem Uygulaması: Kepek, şeker, endosülfan karışımı)
- Tohum İlaçlaması: İlaç hafif nemlendirilmiş tohuma kuru kuruya karıştırılır veya tohumu ıslatacak miktarda su içerisinde eritilerek tohum bu su ile ıslatılır.
- Bandırma Yöntemi: Killi toprak ilaçlanır, ilaçlanan toprağa fideler kök boğazına kadar batırılarak çıkartıldıktan sonra dikilir.
- Yeşil Aksam İlaçlaması: Populasyonun yoğun olduğu dönemlerde ilaçlama yapılır.