Sera Beyaz Sineğinin Tanınması
Sera beyaz sineğinin erginlerinin vücut ve kanatları beyaz renktedir. Vücut uzunluğu dişilerde 1,46-1,53 mm, erkeklerde ise 1,15-1,43 mm'dir. Yumurtalar oval yapıda olup ilk bırakıldığında sarımsı renktedir. Fakat olgunlaştıkça renk giderek koyulaşır. Yumurtadan yeni çıkan nimfler açık yeşil renkli ve yassı vücutludur. Pupa soluk sarımsı beyaz renkte olup vücut kalın bir mum tabakası ile kaplıdır. Ayrıca vücut kenarını çevreleyen çok sayıda mumsu uzantılar vardır.
Biyolojisi ve Zararları:
Kışı soğuk bölgelerde pupa döneminde geçirirler. Sıcak bölgelerde seralarda yıl boyunca üremelerine devam ederler. Ergin ve nimfler genellikle yaprakların alt yüzeyinde bulunur ve dişiler yumurtalarını buralara 5-15'lik gruplar halinde daire ve yarı daire şeklinde bırakırlar. Yumurtalar küçük bir sapçıkla yaprak dokusu içerisine iliştirilir. Bir dişi yaşam boyunca 100-200 adet yumurta bırakır. Normal sera koşullarında yumurtanın açılma süresi 1-2 hafta kadardır. Toplam 4 nimf dönemi geçirirler. Gelişme süresini 15 gün ila 2,5 ay arasında tamamlalar. Konukçusu oldukça fazla olup hıyar, kavun, karpuz, kabak, fasulye, domates, patlıcan, biber başta gelmektedir. Daha çok serada zarar verirler.
Biyolojik Savaşım: Özellikle kapalı alanlarda Encarsia Formasa adlı arıcık başarılı bir şekilde kullanılmaktadır. Diğer mücadele yöntemleri Pamuk Beyaz Sineği ile aynıdır.