Tütün Mozaik Virüsü (TMV) ve Hıyar Mozaik Virüsü (CMV)

Tütün Mozaik Virüsü (TMV)
Çizgi Hastalığı

Yapraklarda daralma (iplikleşme), renkte açılma (yaprak renginde sararma), yaprak üzerinde hafif (yeşilimsi-sarımsı) mozaik şeklinde lekeler, boğum aralarında daralma, büyüme ve gelişmede aşırı gerileme, yaprakta bir solgunluk, kıvrılma şeklinde bozukluk ve girintili çıkıntılı kabarcık şeklinde bir satıh görülür. Bulaşma şiddetine göre bitki bodur kalabilir. Gövdede geniş şeritler halinde kahverengi çizgiler meydana gelebilir. Meyve üzerinde küçük hafif çökük lekeler meydana gelir. Sonra bu lekeler kahverengileşir. Sıcaklığın artmasıyla bazı hallerde hastalığın gelişmesi durur.

Tütün Mozaik Virüsünün Domatesteki Belirtisi :
  1. Yapraklarda daralma,
  2. Yapraklarda renk açılması (kloroz)
  3. Yaprak üzerinde hafif bir mozaikleşme,
  4. Hafif solgunluk,
  5. Boğum araları olması gerekenden az,
  6. Mozaikleşme, kıvırcıklaşma, iplikleşme, yapraklarda girintili çıkıntılı bir satıh oluşmaktadır.


Hıyar Mozaik Virüsü (CMV)
Yaprak İplikleşmesi Hastalığı

Bu hastalık hıyardan geçen bir hastalıktır. Bulaşma yaprak bitleri ve emici böcekler vasıtasıyla olur. Tipik belirtisi domates yapraklarının ayakkabı bağı gibi iplikleşmesidir. CMV' ye yakalanan bir bitkiler bodurlaşıp anormal şekiller oluştururlar. Önce yapraklarda açık yeşil lekeler olur. Sonra yaprak yüzü küçülerek anormal şekilde darlaşarak uzunlaşır ve ipliğimsi bir şekil alır. Hastalıklı bitkilerin meyveleri küçülür ve verim azalır.

Tütün Mozaik Virüsü (TMV) ve Hıyar Mozaik Virüsü (CMV) Arasındaki Benzerlik ve Farklılıklar Nelerdir?
  1. Bulaşma başlangıcında her ikisinde de mozaik şeklinde lekelenme görülür.
  2. Her ikisinde de meyvede semptomlar vardır.
  3. Her ikisinde de yapraklarda daralma görülür. Fakat daralma (iplikleşme) CMV' de daha çok görülür.
  4. Aralıklı olarak normal ve ipliksi (dar) yaprakların bulunuşu TMV de görülürken CMV' de görülebilir de görülmeyebilir de.
  5. TMV daha çok örtü altında ve ilkbaharda domateste ortaya çıkarken, CMV açık alanda yaz ve sonbaharda görülür.
  6. TMV' de dayanıklı çeşit mevcut, CMV' de mevcut değildir.
  7. Aşılama ile korunma TMV' de mümkün, CMV' de mümkün değildir.
  8. Hastalıklı bitkilerin parseldeki dağılımı TMV' de sıralar halinde toplu görülür, CMV' de tek tek yada rastgele 3-5 bitkide bir arada dağınık görülür.
  9. TMV' de yeşil, sarı ve beyaz tonda mozaikleşmiş bölgeler bulunurken, CMV' de sadece yeşil, sarı tonlarında mozaikleşmiş bölgeler görülür.
  10. TMV' gövde üzerinde belirti olmaz, CMV' de ise gövde üzerinde bazen kahverengi uzun nekrozlar şeklinde belirti görülür.
  11. Meyvede her ikisinde de belirti görülür. (Meyvede çürüme, içe çökme, şekil bozukluğu, kahverengileşme, alacalık, meyve kabuğunda girintili çıkıntılı kahverengi nekrozlar görülür. TMV' nin en önemli belirtisi meyve kabuğunun alt kısmında kahverengileşme ve meyvenin renginin sarı-yeşil-beyaz gibi renkler almasıdır.