Çekirgeler

Çekirgelerin Sistematikteki Yeri

Takım    : Orthoptera
Familya : Acrididae ve Catantopidae (Tarla Çekirgesi)
                Gryllidae  Kara Çekirgeler
                Tettigonidae (Yeşil Çekirgeler)

Çekirgelerin Tanınması:

Tarla çekirgeleri gerçek çekirge veya kısa antenli çekirgeler olarak adlandırılırlar. Bunlar kısa boylu çayır bitkileri üzerinde bol miktarda bulunurlar. Genellikle gri veya kahverengidir. Antenleri vücutlarının yarısından kısadır. Baş prothorax içine yerleşmiş gibi durur. Arka bacaklar sıçramaya elverişli şekilde gelişmiş, femur kalın, fibua uzunlaşmıştır. Tarsuslar 3 sekmentlidir. Arka bacakları ile öne sıçrar bu sıçrama ile aldıkları hızla uçmaya başlarlar. Abdomenin ilk sekmentinin her iki yanında bir çift ses alma organı bulunur. Erkekler ses çıkarma özelliğindedir. Dişilerin ovipozitörleri kısa ve kalındır.
Kara çekirgeler veya cırtlaklar olarak bilinirler ancak bir çok özelliği yeşil çekirgeye benzer, genelde koyu renkli ve antenleri uzundur. Sıçrama özellikleri zayıftır. İyi koşucudurlar. Dişilerde ovipozitör belirgindir. Erkekleri ses çıkartır. Yeşil çekirgelere çayır ve ot çekirgesi de denir. Tarla çekirgelerinden antenlerinin uzun olması ile kara çekirgelerden ise sıçrama yeteneklerinin iyi olması ile ayırt edilebilirler. Bu grubun antenleri vücut boyunca ve hatta vücudu geçecek şekilde oldukça uzundur. Dişilerin ovipozitörleri uzun ve belirgindir. Renkleri yeşil ve tek yıllık bitkiler üzerinde yaşarlar. Erkekleri ses çıkarır.

Çekirgelerin  Türleri, Biyolojisi ve Zararları:
  • Tarla Çekirgeleri: Kışı yumurta döneminde geçirirler. Yumurtayı yaz aylarında ve toprağın 2-8 cm derinliğine bırakırlar. Dişiler yumurta bırakırken salgıladıkları madde ile yumurtaların üzerini örterler ve bu madde sertleşerek yumurtaları korur ve buna yüksük denir. Türlere bağlı olarak her yüksükte 15-100 yumurta bulunur. Yumurta toprakta 9-10 ay kaldıktan sonra Nisan-Mayıs aylarında açılır. Yumurtadan çıkan nimfler çevrede bulunan bitkilerle beslenir. Nimfler 5 gömlek değiştirir ve ergin olurlar. Bazı türler yılda 2 döl verirken genelde 1 döl verirler. Temmuz ayından sonbahar sonuna kadar yaygın görülürler. bazı türler göç ederler. Bireylerin tek tek yaşadığı döneme soliter faz, toplu olarak yaşadığı ve göç ettiği faza ise gregar faz denir. İkisinin arası polifagdır. Başlıca buğdaygiller, pamuk, yonca ve bazı sebzelere zararlıdır. Yabancı otlarla da beslenirler. Sebzelerin meyve yeşil aksamında yeme zararı yaparlar. Aynı zamanda bazı bitkilerin saplarını keserlerler. Bazı türler virüs vektörüdür.
  • Kara Çekirgeler: Kışı nimf veya ergin halde geçirirler. Mayıstan itibaren erginleri doğada görülürler. Dişiler toprağa yumurtasını tek tek bırakırlar. Temmuz ayında yumurtalar açılır. Erkek ve dişiler farklı sayıda olmak üzere 8-13 nimf dönemi geçirerek ergin olurlar. Yılda 1 döl verirler. Gündüzleri gizlenip gece aktiftirler. Sebzelerin toprak altı ve toprak üstü organlarını yiyerek zarar verirler.
  • Yeşil Çekirgeler: Kışı yumurta döneminde geçirirler, Nisan ayı ortalarından itibaren yumurtalar açılır. Nimfler mayıs başından itibaren doğada görülürler. Erginleri ise Haziran-Kasım aylarında görülür. Nimfler 5 gömlek değiştirerek ergin olurlar. Dişiler yumurtalarını toprağa veya bitki dokularına tek tek bırakırlar. Erginleri öğleden sonra ve gece aktiftir. Sebzelerde zarar yaparlar.