Danaburnu

Familya : Gryllotalpidae
Tür         : Gryllotalpa Gryllotalpa L. (Danaburnu)

Danaburnunun Tanınması ve Zararları:

Toprak altında kazdıkları tünellerde yaşarlar. Vücut rengi kadifemsi tüylerle kaplı kızıl kahverengi tonlarda bir böcektir. Ön ve arka kanatlar olmak üzere iki çift kanatları bulunmaktadır ve kanatları üst üste gelmektedir. Ön kanatlar kısa arka kanatlar uzundur. Uçma yetenekleri vardır fakat kuş gibi de uçmazlar. Yaşamsal faaliyetlerinin çoğunu toprak altında geçirirler ve iyi bir yüzücüdürler.
Başı koruyan bir zırhı vardır. Sırt kısmında boyun ve kafanın korunmasına yarar. Ön bacaklarda tırnaklar vardır. Toprağı yana doğru iterek kazma hareketi yaparlar. Vücut boyları 4-5 cm ila 7-8 cm arasındadır.
Organik madde, çiftlik gübresi ve humusça zengin gübre yığınları ile havadar toprakları tercih ederler ve yumurta bırakırlar. Fidelikler nemli olduğu için fideliklere çok büyük zarar verirler. Toprağın çok derinlerinden gitmezler. Toprak yüzeyine yakın kabarıklıklar oluştururlar. Bu da teşhisi kolaylaştırmasının yanında zararının da çok olmasına neden olur. Fide kökünü keserek zarar verirler, yeme zararı verirler, süs bitkileri ve yumrulu bitkilerin yumrularını yerler.

Danaburnunun Biyolojisi:

Yumurtaları başlangıçta beyazımsı sarımsı daha sonra sarılaşır. Kışı ergin veya nimf döneminde toprakta geçirirler. Yuvalarında biriktirdikleri gıdalarla beslenirler. Yumrulu bitkilerin bulunduğu tarlalarda görülürler. Yuvanın içini sertleştirirler. Özellikle mayıs ayında yuvayı terk ederek çiftleşirler. 300-500 arası yumurta bırakırlar fakat yumurtaların tamamı ergine dönüşmez. 3-5 yuva açarlar ve yumurtaları bu yuvalara bölüştürerek bırakarak yumurtaların üzerini kapatırlar. Yumurtadan çıkan nimf bir kaç gün sonra gömlek değiştirerek yuvayı terk eder. Bulundukları bölgeye göre 3-5 gömlek değiştirirler. Soğuk bölgelerde yılda bir döl verirken sıcak bölgelerde 3'e kadar çıkar. Humuslu topraklarda zararı çoktur.

Danaburnunun Konukçusu: Sebze, tahıl, süs bitkisi
Dana Burnunun Mücadelesi:
Kültürel Mücadele: Araziye bol miktarda su verilir. Salma sulama yapılarak boğulmalarına veya yumurtalarının bozulmasına neden olunur. Toprak işleme yapılır ve yumurtaların kırılmasına neden olunur. Gübre yığınları bırakılır, yumurta bıraktıktan sonra kaldırılır.
Biyolojik Mücadele: Biyolojik mücadele kuşlarla yapılır.

Kimyasal Mücadele:
  1.  Özellikle organik fosforlu ilaçlar tercih edilir.
  2. Endosülfan (Kepek, su, toz şeker karışımı kullanılır)
  3. Chlorpyrifos - Ethyl
  4. Parathion - Methyl
  5. Trichlorfon
  6. Zehirli yem uygulayarak mücadele edilir (İnsan sağlığı bakımından eldivenle yapılır, bitki kök bölgesine uygulanır.)